2024-ben félig kerek jubileumot ünnepelt a BEAC és az NKE társszervezésében megrendezésre kerülő rendezvény: a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája 15. alkalommal került megrendezésre, ahol 5 országból és 50 egyetemről 110 csapat 1900 sportolója vett részt.

A csütörtöki ünnepi megnyitó után, amelyről IDE KATTINTVA olvashattok, a péntek reggeltől szombat estig tartó két nap az intenzív sporttevékenység időszaka volt, hiszen a Ludovika és a BEAC a Kárpát-medence sportéletének szívévé változott a XV. KEK idejére. Nézzük tehát, mik történtek az egyes sportágakban!

Futsal

Egyetemi futsal tornánknak immáron 15 KEK óta szurkolhatunk, hiszen eredetileg futsal tornából nőtte ki magát az esemény. Idén 5 csoportban 22 csapat mérte össze tudását a végső, és tradícióját tekintve az egyik legrangosabb győzelmet jelentő trófeáért. A torna végül hűen tükrözte a KEK által képviselt értékeket, hiszen valóban egy nemzet tagjai, de határokon túli csapatok döntőztek: a Sapientia csapata büntetők után múlta felül a Csavargókat, 0-0-s rendes játékidő után büntetőkkel, 2:0-al, ahol a Sapientia kapusa mindkét büntetőt remek érzékkel fogta meg! A bronzmeccset az ELTE nyerte az NKE ellen 5-0 arányban. A torna legjobb játékosa Modly Dominik (ELTE), a gólkirály Casiady Soma (Csavargók), a legjobb kapus pedig a döntőben parádézó Holló Arnold (Sapientia) lett.

Vízilabda

A KEK legújabb sportága a pénteki napon három meccsel debütált, ám a szombati napon indult be igazán a medencében az élet – 7 csapat játszotta a csoportmeccseket, majd azután az egyenes kieséses szakaszban küzdöttek meg egymás ellen. Végül a Nagyváradi Egyetem simának tűnő, de a végére szorossá váló mérkőzésen 15-14 arányban győzedelmeskedett az ELTE ellen. A torna legjobb játékosa Eliás Simon (Komáromi Vízilabda Klub), a gólkirály Insinna Tommaso (Nagyvárad), a legjobb kapus pedig Nemeskéri Márton (Károli) lett.

Alumni foci

Az alumni foci, bár csak délután kezdődött, de megérte várni az eseményre, hiszen szemet gyönyörködtető megoldásokat és a már jól megszokott színvonalú parázs küzdelmet hozott a csoportmérkőzések köre. A népszerű tornán a Tragúmurák és a Sepsi ’08 zárt százszázalékos mérleggel a KEK első napján, ám amíg a marosvásárhelyi csapatnak ez 4 győzelem volt, addig a sepsiszentgyörgyi csapatnak ez “csak” 2 mérkőzésen szerzett 3 pontot jelent. A szombati reggelen folytatódtak a csoportmeccsek az egyik leginkább tradícionális sportágban, majd egy rövid szünet után már ráfordultak a srácok a rájátszásra, ahol a határon túli csapatoknak jött ki a legjobban a formaidőzítés, a végén pedig a Tragumúrák a futsalhoz hasonlóképp buntetőpárbajban, 1-1-es rendes játékidő után 3-2-re verte a F.R.Ady csapatát. A győztes szolgáltatta az alumni torna MVP-jét is Demeter Attila személyében, míg a legjobb gólszerző a Székelykeresztúri Egyesülésből Báró István, a legjobb kapus pedig az ezüstérmes F.R.Ady csapatából Konyha Szabolcs.

Röplabda

Tradícionális, de még mindig feltörekvő sportág, amely idén is remekelt női és férfi tekintetben is. A női tornát a BGE-PSZK nyerte, az ezüstöt a METU vihette haza, míg a bronzos csapat a Szegedi Tudományegyetem lett. A női MVP Krachler Réka (BGE-PSZK), míg a pontkirály Váldi Dominika (METU) lett. Férfiben az Óbudai Egyetem diadalmaskodott az Uni Győr – SZESE ellen, a bronzérmet pedig a TF nyerte el. A legjobb játékos és a gólkirály cím győztese is az Óbudai Egyetem játékosai lettek: az MVP Claudiu Bodea, a pontkirály pedig Kiss Márton.

Nagypályás labdarúgás

Nagypályán a már jól megszokott BEAC – Felvidék válogatott rangadóval indult a XV. KEK eseménysora a szerdai napon, ahol a BEAC csapata 4-3 arányban győzedelmeskedett a Felvidék válogatott ellen, és ezzel itthon tartotta a Stofián-kupát. A mérkőzésről külön cikkben tudósítunk majd oldalunkon.

Kosárlabda

Az idei évben a kosárlabda kiemelt helyre, a Ludovika Aréna centerpályájára került, amelyhez színvonalban és izgalomban is illő mérkőzéseket játszottak a csapatok. A női csoportmérkőzéseken az A csoportban a TF végzett az élen, a B csoportban a Corvinus jutott tovább első helyen, míg a C csoportban az ELTE csapatát nem tudták megelőzni. A férfi csoportokból a nőihez hasonlóan a TF jutott tovább első helyen az A csoportból, az ELTE is csoportja csúcsán zárt a B csoportban, a C csoprtban pedig a BME végzett az élen. A szombati napon 11 órától a rájátszással folytatták a fiúk és a lányok a Ludovika Aréna Centerpályán, ahol nagy küzdelmeket hozott mind a férfi, mind pedig a női torna, és a centerpályán lejátszott döntők szép számú, és annál hangosabb nézősereg előtt igazán élvezetesre sikeredtek. A női döntőben az ELTE csapata 50-41 arányban verte a TF-et, míg a férfi döntőben a TF tudott győzedelmeskedni a BME ellen. Az MPV címeket nőiben Mohos Eszter (ELTE), míg férfiban Pozsik Zsombor (TF) kapták meg. A legjobb gólszerző Jánosi Virág Eszter (BME-MAFC) és Ratkai Bálint (TF) lettek.

Asztalitenisz

Az ütős sportágak KEK-képviselőjéből pénteken a páros tornát rendezték meg. A csoportmérkőzések küzdelmeiben nagyjából megmutatkoztak az erőviszonyok, utána a kieséses szakaszt viszont már szorosabb mérkőzések jellemezték. A végső győztes a Váczi Attila – Simon Dániel (ELTE) páros lett, akik a Zsuffa Ádám – Illés Károly (Pannon Egyetem) kettőst győzték le a végső döntőben. A bronzérmet a Kurucz Máté – Tóth Dániel István (Budapesti Corvinus Egyetem) páros kaparintotta meg. A szombati napon az egyénivel folytatódtak a küzdelmek – kezdő és igazolt tornán egyaránt. A kezdő torna főtábláját Király Pongrác (Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad) nyerte meg Verner Eleonóra (Újvidéki Egyetem, SzII. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Beregszász) ellen, és Benke Barnabás (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Budapest) zárt bronzérmes helyen, míg az igazoltak ágán Karácsony Árpád Dániel végzett az első helyen, Zsuffa Ádám lett a második és Simon Dániel a harmadik.

Darts

Az immáron stabil KEK-résztvevő sportággá váló darts kiemelkedően sok hallgatót mozgatott meg – a nevezők mellett rengetegen kipróbálták a helyszínen is a sportágat. A szép számú, 38 fős amatőr nevezői létszám mellé külön megtisztelő, hogy 3 profi is tiszteletét tette eseményünkön! Az amatőr tornát a hosszú, és kihívásokkal teli nap végén Huber Ádám (Károli Gáspár Református Egyetem) tudta megnyerni. Második helyen Fábián Soma (Károli Gáspár Református Egyetem) végzett, a harmadik helyet pedig Polonkai Dániel (Óbudai Egyetem) tudta megkaparintani. A profik küzdelmében az aranyérem Kard János (PTE) nyakába került, a második hely díjazottja Vojtek Tamás lett, míg a bronzérmet Kovács Gergő (Óbudai Egyetem) szerezte meg!

E-Sport

A KEK e-sport tornáján League of Legends 1v1-ben mérkőztek meg egymással a játékosok, az Afterglow-nak köszönhetően online formában, amelyet streamen is követhettek az érdeklődők. 51 játékos küzdött meg egymással a tornán, amelyet átlagosan 170-180 érdeklődő követett a közvetítésben. A stream IDE kattintva visszanézhető!

Sakk

A sakk tornán amatőr, illetve profi kiírásban mérkőztek meg egymással a sportolók. Az amatőr tornán 24 induló volt, amelyből Filipszki Tamás Dániel (NKE) bizonyult a legjobbnak, Rátkai Norbert (PPKE) lett a második és Mocsári Marcell (BME) a harmadik. A profik között 10 nevező mérkőzött meg, akik közül Papp Levente (BGE) végzett aranyérmes helyen, Sárkozi Szabolcs (Selye János Egyetem, Révkomárom) kapta az ezüstérmet és Farkas Richárd (Óbudai Egyetem) a bronzérmet.

KEK Run

A tavalyi nagy sikernek és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek köszönhetően idén negyedik alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának keretén belül a KEK Run futóverseny. Az eseményre több mint 450 online nevezés érkezett be, és az esős idő ellenére végül közel 500-an álltak rajthoz! Velünk futott többek között Marosi Ádám, olimpiai bronzérmes, többszörös világbajnok öttusázó, Dr. Christián László, az NKE oktatási rektorhelyettese, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Becsei András, az OTP Bank Retail Divíziójának vezérigazgató-helyettese, Szalay Krisztián, az ELTE sportügyek rektori biztosa, Juhász Péter, a MEFS főtitkára, , Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázó, az MVLSZ Sportszakmai Bizottságának elnöke, Herczeg Lilla, a Decathlon Magyarország kommunikációs igazgatója.

Az 1,1 km-es távon a nőknél Nagy Petra, a férfiaknál, Békési Gergő győzedelmeskedett! Soós Barnabás 00:17:01-es idővel és új pályacsúccsal ért fel a dobogó legfelső fokára 5,5 km-en, ahol a női sportolók közül Dr. Janositz Réka futotta a legjobb időt. A 10 km-es táv abszolút győztesei Gonda Levente és Nagy Juli voltak. Az újonnan bevezetett 15 km-es táv szintén óriási népszerűségnek örvendett, Marosi Ádám, olimpiai bronzérmes öttusázó 00:54:25-ös idővel aratott győzelmet, Tüttő Júlia pedig 00:58:10-es idővel nyerte meg a viadalt.

Radványi Alexandra, a verseny főszervezője kiemelte, hogy „évről évre nagyobb résztvevői igényeket kell kiszolgálnunk, ami azt bizonyítja, hogy a KEK Run az elmúlt négy évben meghatározó futóversennyé vált! Szeretnék köszönetet mondani, Heffner HédinekKiss ÁronnakNagy Julinak, és Thuróczy Bertalannak, akik amellett, hogy részt vettek a mai futáson, a KEK Run arcaiként segítették az esemény népszerűsítését!

Tájfutás

Idén először került be a KEK programjába a tájfutás, segítve a bűvös 15-ös sportágszám elérését is. A gyönyörű parkos környezetben sikeresen lezajlott a rendezvény. Sajnos, főként a gyermekes családok elmaradtak a váratlanul esősre fordult időjárás miatt, ám ennek ellenére is több, mint 50 résztvevővel zajlott le at esemény. Akik eljöttek, élvezték a pályákat, többen a 15 km-es KEK Run után teljesítették a hosszabb pályát, amely a Ludovika előtti parkban is tartalmazott négy ellenőrző pontot.

Finálé

A díjátadóval egybekötött záróműsor a szombat este fénypontjaként ragyogott a KEK egén – velünk volt többek között Arany Kira, a BEAC Pole & Aerial Art oktatója és versenyzője, valamint a BEAC Cheerleading csapata is egy professzionális bemutató erejéig. Ezt követően sor került a hivatalos záróceremóniára, majd a szervezők díjazták a helyezést elérő csapatokat és különdíjas versenyzőket.

Ezúton is mindenkinek köszönjük, hogy rekordlétszámú résztvevő mellett ilyen fantasztikus hangulatban telt ismét a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája, és együtt, közösen ünnepelhetük ezt a félig kerek jubileumot! Aki itt volt, az pedig ne feledje beírni a naptárba és szólni a többieknek is: 2025. március első hétvégéjén jöna XVI. KEK!