Néhány évvel ezelőtt még az ELDK legjobb játékosának választották, a Paksi Halászlé, valamint az ELTE csapatának színeiben részt vett a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának küzdelmeiben Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Budapesten is. Több mint 120 éves családi borászatuk a tolnai borvidéken, Paks határában, a Dunához futó lösz dombokon termeszti a kiváló minőségű szőlőt. A város szívében elhelyezkedő pincefalu ad otthont a Mayer Pincének, ahol fehér, vörös és rozé borokat is készítenek. A rövid leírásból alighanem sokak számára már összeállt a kép soron következő interjúalanyunk személyét illetően: kérdezz-felelek Mayer Antival!

Mit jelent a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája a Mayer Pince számára?

Borászként nem csak az a feladatom, hogy kiváló nedűket készítsek, hanem a borkultúra népszerűsítése is. A KEK remek lehetőséget szolgáltat ennek terjesztésére a fiatalok körében. Jómagam majd’ ezer szállal kötődöm ehhez a rendezvényhez. Az ELTE hallgatójaként számos egyetemi szervezésű focitornán vettem részt és ezek rendszerint jó alkalmat adtak a sportolásra és a bulizásra. Szerencsésnek mondhatom magam, mert részese lehettem a versenysorozat pesti állomásának születésének, sőt még az előéletét is ismerem. Nagyon sok személyes élményem és emlékem fűződik ehhez az eseményhez, amely nagyon jó lehetőség nyújt a határon túli magyarokkal való kapcsolattartásra. Mindent összevetve egy olyan sportrendezvényről beszélünk, amely tartalmában és minőségében magas értéket képvisel, és amelyhez a Mayer Pince büszkén adja a nevét.

Milyen üzenetet küldesz a résztvevő csapatok számára?

Focizzanak sokat és érezzék jól magukat! Ha tehetik, jöjjenek legközelebb is Budapestre, a következő tornára! A sport egy kiváló közösségi tevékenység, ezen kívül a jó szellemi teljesítményhez fizikálisan is rendben kell lenni. Most azt látom, hogy Magyarországon az egyetemi sport fejlődése jó úton jár, de még van hova előrelépni.

Kiemelt támogatóként milyen előremutató jeleket vélsz felfedezni a tornákon?  

Évről évre fejlődik a KEK. A torna színvonalát biztosítja és bizonyítja egyben, hogy komoly támogatók állnak mögé. A szervezők mindig előállnak valami újítással, új ötlettel, amivel színesítik a programokat.

Milyen ajándékkal kedveskedik idén a Mayer Pince a torna résztvevőinek?

A tavalyi szüret kiválóan sikerült a Mayer Pincénél: szép, egészséges szőlő alapanyagot sikerült feldolgoznunk. Minden évben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szőlőt is és a bort is a lehető legkevesebb beavatkozással, a legjobb minőségben állítsuk elő. Ez természetesen sok odafigyelést igényel a szőlőben és pincében egyaránt. 2013-ben a jó alapanyagból kiváló borok készültek. Az új, reduktív borok most kerülnek a piacra: a Kékfrankos Rozé, az Irsai Olivér és Rizlingszilváni. Ezúttal a Mayer Pince Rizlingszilváni borából egy magnum – 1,5 literes – palackkal kap minden együttes.

Válhat-e a futsal a jövőben széles körben olyan felkapottá, mint nagypályás “testvére”?

A klasszikus labdarúgás több mint egy évszázados hagyományával és napjaikban is töretlen népszerűségével nem hiszem hogy a futsal fel tudná venni a versenyt. Ugyanakkor örömteli tény, hogy Magyarországon az utóbbi néhány évben nagyon sokat fejlődött a kispályás műfaj.

 Ki a kedvenc focistád?

Számomra az etalont Paolo Maldini játéka jelentette. Tudom, a védő játékosok nem annyira népszerűek, mint a csatárok, de ő védőként is legendává tudott válni. Fantasztikus egyéniség, mindig vezére volt a csapatának. Technikás, kemény, higgadt és magabiztosságot sugallt a játéka a pályán. És ami ritka a mai világban: mindvégig hűséges maradt a nevelő egyesületéhez. Magyar kedvencem nincsen, sajnos már nem láthattam személyesen minőségi hazai focit. De remélem, még lesz benne részem a jövőben.

Mi abban bizakodunk, hogy színvonalas mérkőzésekben már az idei KEK-en is része!

A borról:

Mayer Rizlingszilváni

Dunakömlőd határában, Dunához futó, löszös dombon termett Rizlingszilváni. Bora fajtajelleges, zamatos, lendületes savval, harsány illattal.
Honlap: http://www.mayerpince.hu/