Különleges és gyönyörű a líceum címere

Mindenki egyért

Túl a sporton, túl a versengésen…

Negyedik éve immáron, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club közös szervezésében megvalósuló Kárpát-medencei Egyetemek Kupája jótékonysági kezdeményezéssel kapcsolódik össze. 2013-ban a Kárpátalján található Tiszakeresztúri Általános Iskola, 2014-ben a szabadkai Hallássérült Iskolaközpont, 2015-ben pedig a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ tanulói, valamint sportolói részére gyűjtöttünk sportfelszereléseket és sportjátékokat.

A közös, nemes cél érdekében idén is összefogunk a résztvevő csapatokkal. A közelmúlt ukrajnai eseményei világossá tették a szervezők számára, hogy a leginkább rászoruló, nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermekeket szükséges támogatni, ezért a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumnak, és a településnek, Karácsfalvának igyekszünk segítséget nyújtani.

 750 éves kis falu

Karácsfalva határainkon túl fekvő magyar település, tizenöt kilométerre Nagyszőlőstől, Tiszakeresztúr és Tiszaújhely között. Az ezredfordulón megtartott népszámláláskor a falu négyszáz lakosa közül háromszázharminchat magyar nemzetiségűnek vallotta magát. A helység egyébként több évszázados múlttal bír, a történelemben 1260-ban(!), Karachunfolua néven jelent meg először. Noha pontos adat nagyon kevés van róla, a falu fekete napjaként emlegetik a helyiek, amikor 1944 őszén a sztálinisták elhurcolták a magyar nemzetiségű férfiak egy részét. Karácsfalva legnagyobb nevezetessége, hogy itt született 1670-ben Zékány János, aki II. Péter orosz cár nevelője volt, majd 1714-től újra ismét szülőfalujában telepedett le.

Manapság a helyiek a mezőgazdaságból élnek, a földprivatizáció után fellendült a háztáji magángazdálkodás, a megtermelt zöldségből jut a közeli piacokra is, és a helyi kis boltok ellátják a lakosságot az alapvető élelmiszerrel.

A település ékessége a líceum

A Karácsfalvai Sztojka Sándor GörögKatolikus Líceum 2003 óta fejti ki ifjúságnevelő és „magyarságmegtartó” kulturális tevékenységét, idő közben pedig a diákok oktatásán, nevelésén kívül a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének kulturális központjává is vált. Emellett olyan tehetséggondozó műhely, amely a kárpátaljai magyar görögkatolikusság jövője számára patronálja legkiválóbb diákjait, ezzel támogatva az intelligencia alapú, befolyással bíró magyar görögkatolikus réteg kialakítását. A líceum 2003-ban hetven diákkal nyitotta meg kapuit, s fennállása óta jelentős eredményeket ér el az oktatás, a sport és a közéleti szerepvállalás tekintetében. Az intézmény hetvenöt százalékos továbbtanulási mutatóval bír. A továbbfejlődés reményében épülőben van az új tornaterem, ám a sportfelszerelések beszerzése komoly gondot okoz. Ebben szeretnénk a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján keresztül segítséget nyújtani a líceum számára. Az intézmény évek óta működteti alapítványát, a Sztojka Sándor Jótékonysági Alapítványt, ahova folyamatosan várják a különböző felajánlásokat, adományokat. Céljuk, hogy az iskola tanulói megfelelő környezetben tudják végezni tanulmányaikat és iskolájukra második otthonként tekintsenek. Kérjük a résztvevő csapatokat, a torna támogatóit és minden, a kárpát-medencei magyarság megmaradásáért tenni akarót, járuljon hozzá ahhoz, hogy a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyar diákok megfelelő körülmények között sportolhassanak.  Bizonyítsuk be, hogy a KEK túlmutat a sporton, túlmutat minden versengésen.

Schleinig Ádám

A gyűjtést a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája után is folytatjuk, a felajánlásokat várhatóan májusban juttatjuk el a Líceum számára.
Az adományok beérkezésének határideje: 2016. április 30.
Az adományok a BEAC Sportirodában adhatók le nyitva tartási időben: H-P 8:30-16:30
1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u. 10. I. lépcsőház, II. emelet