Nagy örömünkre szolgál, hogy Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elfogadta a VII. Budapesti Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának fővédnöki tisztségét. Alább az államtitkár úr KEK, sporthoz, nemzetpolitikához, szórványmagyarsághoz fűződő gondolatait olvashatjátok.

 Miért tartja fontosnak a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának védnöki szerepét? 

Potápi Árpád János: Minden olyan kezdeményezés, rendezvény vagy programsorozat üdvözölendő, amely a fiatalokat közösséggé kovácsolja, s még inkább így van ez, ha egy-egy ilyen rendezvény nem csak az anyaországi fiatalokat célozza meg, hanem a külhoni magyar ifjúságra is kiterjed. A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája teljes mértékben egyezik Magyarország nemzetpolitikájának szellemiségével: olyan lehetőséget teremt, amelynek keretében a magyarországi és határon túli fiatalok találkozni tudnak, megismerhetik egymást, közös élményben lehet részük, s ez által közösségé formálódnak. Nemzetpolitikáért felelős államtitkárként örömmel vagyok védnöke ilyen értékes, a magyar ifjúsági közösségeket megerősítő rendezvénysorozatnak.

 Mit gondol a KEK magyar fiatalokat, egyetemistákat összekötő szerepéről? 

P. Á. J. Úgy gondolom, ha közösségépítő programokról beszélünk, a sportot az elsők között kell említenünk. A sportot, azon belül főként a futballt a fiatalok rendkívül széles köre kedveli vagy űzi maga is, függetlenül attól, melyik országban él vagy milyen egyetemen, főiskolán tanul. A futballon keresztül tehát egy vitathatatlanul nagy csoportot szólíthatunk meg. A KEK erre biztosít nagyszerű lehetőséget, s 2010 óta kiemelkedő szerepet játszik a Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatási sportéletében, annak fejlesztésében, a magyarországi és határon túli egyetemek közötti kapcsolatok kiépítésében. Nemzetpolitikai érdek, hogy a KEK és a hozzá hasonló sportesemények egyre népszerűbbé váljanak és a jövőben is folytatódjanak.

 Milyen egyéb kapcsolata van a sporttal, futballal, esetleg a futsallal?

P. Á. J. Bár jómagam nem űzöm ezt a sportot, természetesen követem a magyar futball-élet eseményeit. A sport ugyanakkor nem áll távol tőlem. Rendszeresen járok futni, általában heti három alkalommal, valamint szívesen lovagolok és síelek.

 Képes lehet-e egy ilyen rendezvény az együvé tartozás érzését erősíteni?

P. Á. J. Maximálisan! Egy sportesemény vagy futballmérkőzés nemcsak a sportról és a versenyről szól, a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája pedig az átlagos mérkőzéseknél is többről. Az összetartozás érzését és hangulatát itt nem csak a saját csapatukban, a saját csapattársaikkal tapasztalhatják meg a fiatalok, hanem a rendezvény mindegy egyes résztvevőjével, akikkel – bár más-más országokban laknak – azonos a nyelvük és azonosak a gyökereik.

1998-2011 között a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke volt. Mik a tapasztalatai, hogyan segíti  a határon túli szórványmagyarság megmaradását a sport?

P. Á. J. A határon túli szórványmagyarság kiemelt figyelmet igényel, mivel az összes külhoni magyar közösség közül ők vannak a legnehezebb helyzetben, őket fenyegeti leginkább az asszimiláció. A magyar kormány minden tőle telhetőt meg is tesz e közösségek támogatása érdekében. E célból indítottuk el tavaly, például, a Petőfi Sándor Programot, amely kifejezetten a szórványmagyarság megsegítésére fókuszál. A program keretében magyar fiatalokat küldünk a Kárpát-medence szórvány területeire, akiknek elsődleges feladata az eltűnőben lévő magyarság erősítése, melyet közösségépítő tevékenység – népzene, néptánc-, s nagyon sok esetben sportrendezvények szervezése – által érnek el. A sportesemények, mint például a nemrég Szabadkán megrendezett Délvidéki Futball Kupa vagy a székelyudvarhelyi Erdélyi Labdarúgó Diákkupa, függetlenül attól, hogy a magyar kormány bizonyos programjai vagy egyéb szervezetek, fiatalok szervezésében valósulnak meg, rendkívül fontosak.

Tervezi esetleg, hogy júliusban kilátogat a tusnádfürdői KEK-döntőre is, amely a Székely-fogadó mögött fekvő hangulatos pályán lesz?

P. Á. J. A tusnádfürdői szabadegyetemet idén sem hagyom ki, és természetesen a KEK-döntőn is ott leszek.

Sch. Á.