A Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának szervezői a torna fővédnökei között köszönthetik a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnökét, Pánczél Károlyt, aki az alábbi interjúban mesél a sport kötődéséről és a KEK szerepéről a nemzeti összetartozás elősegítésében.

Mennyire játszott szerepet az életében a sport?

Pánczél Károly: Gyerekként a lakóhelyemen, Gyálon versenyszerűen kézilabdáztam, ennek akkor a megyei első osztály volt a legmagasabb szintje. De nekem és a csapattársaim gyerekek számára is sokat jelentett a közösség, amelyet alkottunk. Remek szellemiségű kis csapatunk volt, s ez meghatározza az ifjú kori élményeimet. Viszont hiába kézilabdáztunk versenyszerűen, akkor is mindig futballozni szerettünk volna.

És manapság sportol?

P. K. Büszkén mondhatom, hogy 1998-tól, mióta képviselő vagyok, aktív résztvevője vagyok a parlamenti futball válogatottnak. Ahogy beköszönt a jó idő, szinte minden hétvégére esik egy-egy meghívás, és ha tehetem, részt veszek a meccseken. Tavaly például az angol parlament csapata járt nálunk és olyan fölényesen vertük őket, mint annak idején Puskásék. Jobb hátvédként szerepelek, igaz, egyre nehézkesebben. Ahogy múlnak az évek, a kilók csak gyarapodnak, az ellenfél bal szélsői meg egyre fürgébbek…

Ügyes játékosokkal a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján is találkozhat, elvégre a torna fővédnöke lett.

P. K. Szeretném megköszönni a megtisztelő felkérést! A nemzeti összetartozásnak szép eszméje van, 2011-ben ezt törvényben is rögzítettük. A rendkívül szomorú trianoni csonkításról minden évben meg kell emlékezni, de próbáljunk előre nézni, keressünk olyan pontokat, amelyek az összetartozást erősítik! Az egyik ilyen a sport lehet, és a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája tökéletesen szolgálja ezt a célt, ráadásul a szervezők évről évre karitatív gyűjtést is tartanak.

Idén a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumot támogatják.

P. K. Nagyon szép gondolat és gyönyörű gesztus a kárpátaljai intézmény támogatása, mert ma a határon túli magyarok körében ők vannak a legnehezebb helyzetben. Ne feledjük, háborúban álló országban élnek az ottani testvéreink, barátaink. Dicsérem a KEK szervezőit, mert nemcsak a sportra, hanem erre is kiterjedt a figyelmük.

Sch. Á.