Egészen biztosak vagyunk benne, a KEK leglátványosabb, és sokak által a legjobban várt része lesz a III. Cheer MEFOB március 5-én, szombaton, 13:15 órától. Az USA-ban hatalmas népszerűségnek örvendő, szinte minden tipikus „amcsi filmben” felbukkanó chearleading Európában viszonylag új sportnak számít, ugyanakkor épp emiatt rohamos léptekkel fejlődik, hazánkban évről-évre egyre több egyetem alapít csapatot. Nemcsak számbeli, hanem minőségbeli is az előrelépés, és az már tuti, ha a tavaly megkezdett ívben emelkedik a produkciók színvonala, sokaknak tátva marad a szája.

A debreceni cheer-csapat

„Kelet-Magyarországon, Debrecenben különleges sportágnak számít a cheer dance és a cheerleading is, így tagjaink nagyon büszkék magukra, hogy ebben képviselhetik az Egyetemünket – mondta a debreceniek vezetője. – A cheer dance és a cheerleading is kimeríthetetlen lehetőségeket tartogat a jövőre nézve, és mint elszánt sportolók, minket ezek az állandóan megtalálható kihívások ösztönöznek a gyakorlásra. De összességében a folyamatos fejlődés lehetőségétől, a sportág sokszínűségétől és összetettségétől, valamint nem utolsó sorban maga a csapategységtől vált ez a sportág mindenki >>szerelmévé<<.

A debreceniek háromszor gyakorolnak egy héten, a Nyugat-Magyarországi Egyetem viszont csak a MEFOB előtti másfél hónapban duzzasztotta háromra a tréningjei számát, egyébként rendszerint kétszer találkoznak a lányok, igaz, ők kétszer két napra edzőtáborozni is elutaztak. A cheerleading iránti motivációjukat ugyanaz táplálja, mint a debreceni együttesnél, vagyis a sport szeretete és a közösség.

A Semmelweis csapata, a kép egyelőre fekete fehér, mert a ruhát titoknak szánják…

„Azért szeretjük, mert izgalommal, kihívásokkal teli, és remek közösség formáló – mondták ezt már a Semmelweis Egyetem cheerleaderjei. – Nagy motiváló erő számunkra továbbá az is, hogy a csapat és az egyetem nevében érjünk el egyre nagyobb sikereket. Arról már nem is beszélve, hogy nem hétköznapi sportágról beszélünk. Mi már tudjuk, és szeretnénk is bizonytani, hogy a sztereotípia, miszerint a pompom lányok edzése csak könnyed, laza táncolgatásból áll, egész egyszerűen nem igaz.”

A Budapesti Wolves Cheerleaers

“Sport, tánc, akrobatika és cheerleading – ez a mottónk, és azt valljuk, a sikernek, a színpadon precízen bemutatott akrobatikus elemekkel gazdagított produkciónak a rendszeres edzés az alapja – vette át a szót a Budapest Wolves Cheerleaders képviselője. – Igaz, már több színvonalas rendezvényen is felléptünk, de a mostani lesz a csapat történetének első versenye, és nagyon örülönk, hogy a hazai versenyeknek is részese lehet a Budapesti Farkasok csapata.”

Abban mind a négy társaság képviselője egyetértett, hogy különleges sportról van szó, amelyről a legtöbb kívülálló még nem is tudott rendíthetetlen véleményt formálni, csupán a filmekből leszőtt konklúziók alapján ítéli meg. S, hogy mit tapasztalnak a lányok, amikor a való életben az ismerősök tudtára hozzák a hobbijukat?

„Legtöbbször nevetnek és csodálkoznak először, de a fellépéseinken állandóan szembesülhetnek azzal, hogy milyen kemény munkát kell beletennünk, ha látványosak akarunk lenni – sok gyakorlás és áldozat szükséges – magyarázta a SOTE egyik táncosa. – Az egyetemi sportcsapatok körében azonban népszerűek vagyunk, mert mindenkinek jól esik egy kis szurkolás, egy kis hangulat, mi pedig rendre ott vagyunk az oldalvonal mellett.”

Debrecenből a következő választ kaptuk ugyanerre a felvetésre:

„Általában a közvetlen környezetünk, a barátaink és a család is pozitív véleményt formál arról, hogy cheerleaderek vagyunk, bár akik pontosan nem tudják miről is szól ez a sportág többször formálnak negatív előítéletekkel töltött véleményt. Azonban összességében elmondhatjuk, hogy az egyetem közössége, úgy a hallgatók, mint az oktatók rendkívül pozitívan viszonyulnak ahhoz, hogy a csapattagok az egyetemi órákon kívül új sportág népszerűsítésével töltik idejüket.”

A Nyugat-Magyarországi Egyetem csapata

A Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatói szerint is meglehetősen vegyes fogadtatásban részesülnek, amikor a hobbijukról mesélnek. „Sokakban nagyon él az amerikai filmekből vett sztereotípia, miszerint a cheerleaderek >>butus, ugribugri lányok<<, de a közvetlen környezetünk pontosan látja, hogy mennyi időt és energiát fektetünk a produkcióba.”

Aki nem hiszi, járjon utána – szombat, 13:15 óra!

Sch. Á.