2016. július 22-23. között harmadik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája futsal tornasorozat döntőjének számító Tusványosi Finálét (TuFi). A Tusványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretén belül zajló futsal döntőre szombaton került sor. A tornán a legjobb kárpát-medencei egyetemi csapatok mérték össze focitudásukat.

Magyarországról a BME és az ELTE képviseltette magát, míg Erdélyből jelen volt a kolozsvári Góbék, a marosvásárhelyi F.R.Ady, a székelyudvarhelyi SixtyNine, valamint a csíkszeredai Hargita.

A két hármas csoport küzdelmei után magyarországi és erdélyi elődöntők alakultak ki. Az egyik ágon a marosvásárhelyi orvostanhallgatók 6-1 arányú győzelmet arattak a csíkszeredai Hargita ellen. A másik ágon a két nagy múltú budapesti egyetem gárdái csaptak össze, amely végén az ELTE-BEAC örülhetett, 2-1 arányban diadalmaskodott a BME ellen.

A kisdöntő fordulatos, gólgazdag mérkőzést hozott, melyen 4–3 arányban nyertek a BME hallgatói, legyőzve a Hargitát.

Az ELTE-sek és a marosvásárhelyi orvostanhallgatók közötti döntő sokáig rendkívül szoros, kiegyenlített mérkőzést hozott, sok helyzettel. Előbb a F.R.Ady-nak sikerült betalálnia, amely után az ELTE csapata kénytelen volt támadásba lendülni. Azonban gyors kontrákkal a marosvásárhelyiek további két gólt tudtak szerezni, kialakítva a 3-0-ás végeredményt, ezzel megnyerve a III. Tusványosi Finálét.

A bajnokságnak több neves meghívottja is volt. A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Szöllősi György vállalta a fővédnökséget, továbbá jelen volt a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja, Dr. Scheuer Gyula, valamint Teszeli Zoltán miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő is.

A meccseken kívül a szabad egyetem programjai között is képviseltette magát a BEAC. Az EFES – Erdélyi Főiskolások és Egyetemisták Sátrának programkínálatában a Sapientia EMTE és az ELTE részlegén Simon Gábor (a BEAC ügyvezető elnöke) által moderált kerekasztal-beszélgetésre került sor, melynek meghívott vendégei Ilyés Szabolcs (TuFi főszervezője) és Szöllősi György (TuFi fővédnöke) volt. A beszélgetés témája az “Egyetemi sport határok nélkül” volt, a beszélgetésen Szöllősi György az oktatás és hivatásos labdarúgóképzés kapcsolatáról fejtette ki a véleményét, miszerint sokkal nagyobb hangsúlyt kellene labdarúgóink iskolapadbeli motivációjára fektetni, hogy később ez a mozzanat a tanulmányi eredmények javulásában mutatkozzon meg.

I. helyezés: F.R.Ady – Marosvásárhely
II. helyezés: ELTE-BEAC – Budapest
III. helyezés: BME – Budapest

A tornán a legjobb egyéni teljesítményt nyújtó labdarúgókat is díjazták:

PUSKÁS FERENC díj – A torna legjobb játékosa: Rózsa Tamás (F.R.Ady)
KOCSIS SÁNDOR díj – A torna gólkirálya – Tóth Krisztián (F.R.Ady)
BUZÁNSZKY JENŐ díj – A torna legjobb védője – Róm Mihály (ELTE-BEAC)
GROSICS GYULA díj – A torna legjobb kapusa – Sajben Marcell (ELTE-BEAC)
KUBALA LÁSZLÓ díj – A torna legtechnikásabb játékosa – Szini László (ELTE-BEAC)
CZIBOR ZOLTÁN díj – A torna legígéretesebb játékosa – Kurkó Márk (Hargita)
A torna legszebb találata – Szigeti Balázs (BME, BME – Hargita 4-3)