A KEK eddigi történelme során immár hagyománnyá vált, hogy minden kupa alkalmával egy határon túli magyar-nyelvű oktatási intézmény támogatására kérjük fel a résztvevőket. Tavaly a választás a Péterfalvi Református Líceumra esett. A kárpátaljai intézményben az erős egyházi kötődés mellett kiemelten fontosnak tartják a sportolás lehetőségének biztosítását.

Az iskola részére a tavalyi esztendőben több mint egymillió forintot gyűjtöttek össze a KEK-en résztvevő sportolók, nézők és nagylelkű támogatók. Az adomány egy része sporteszközök formájában érkeztek meg Kárpátaljára, emellett anyagiakban is támogatták a péterfalvai iskolát.

Idén a kárpátaljai, Beregrákosi Általános Iskola mellett egy anyaországi, fogyatékossággal élő diákokkal foglalkozó iskola, a Dr. Török Béla Szakiskola javára is gyűjtünk sportszer felajánlásokat, ezzel is támogatva a parasport hazai fejlődését.

A beregrákosi iskolába 113 tanuló jár, akiknek a többsége magyar ajkú. Régi múltra tekint vissza az intézmény, melynek elődjét 1781-ben alapították. Az igazgató elmondása szerint egy kézilabda és egy kosárlabda pálya mellett, az apró kis tornateremben szokták kiélni mozgásigényüket a gyerekek. Sporteszközöknek azonban mindig híján vannak. A KEK-ről egy volt tanulójuk mesélt lelkesen az iskola vezetőinek.

A Dr. Török Béláról elnevezett budapesti intézmény elsősorban hallássérült gyermekekkel foglalkozik, de rajtuk kívül sok halmozottan hátrányos helyzetű gyermek is van tanulóik között. Mivel a legtöbb család nehéz helyzetben, sokszor nélkülözve él, ezért az iskola kirándulásokat, és egyéb iskolán kívüli rendezvényeket nem tud szervezni a tanulóknak.

Ezért is örülnének módfelett az új sporteszközöknek, mert így intézményen belül tudnák oly módon lekötni, és élményhez juttatni a gyerekeket, amire máshogy nem lenne lehetőségük.

Bizonyítsuk be, hogy a KEK túlmutat a sporton, túlmutat minden versengésen! Kérjük a résztvevő csapatokat, a torna támogatóit és minden, a kárpát-medencei magyarság megmaradásáért tenni akarót: segítsünk együtt a kárpátaljai és a budapesti hátrányos helyzetű fiataloknak!

Rendezvény időpontja: 2018. március 2-3.

Gyűjtés határideje: 2018. április 30.

A felajánlott sporteszközök leadhatóak a BEAC Irodában (1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u. 10. I. lépcsőház, II. emelet), illetve rendezvény ideje alatt (március 2-3.) a BEAC csarnok bejáratánál.