Lovász Tamás az MLSZ budapesti igazgatója és a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának támogatója. Szenvedélyesen beszélt a futball fontosságáról, és kiemelte annak közösségformáló erejét. Véleménye szerint az esemény legnagyobb küldetése, hogy kapcsolatot teremtsen a magyarországi, és a külhoni jövő értelmiségei között.

Önök már a kezdetek óta támogatják a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK). Mivel érdemelte ezt ki az esemény, mi kell ahhoz, hogy felkaroljanak egy hasonló kezdeményezést?

Lovász Tamás: Ez egy összetett dolog. Több szempontot is figyelembe veszünk, amikor kiválasztjuk, hogy mely eseményeknek nyújtunk támogatást. A KEK esetében viszont azt gondolom, hogy szinte indokolni sem kell döntésünket. De ha már így kérdezted: egyrészt az egyetemi sport támogatása számunkra kiemelten fontos. Ezért is van saját egyetemi futsal bajnokságunk is az ELTE-vel és a BEAC-cal karöltve. Másrészt pedig, ez ugye egy Kárpát-medencei esemény, és véleményem szerint a külföldön élő magyarok számára segít megélni magyarságukat. Azoknak, akik kívül rekedtek Magyarország határain, azok is úgy érezhessék, hogy ide tartoznak, ehhez a nemzethez.

Meglátása szerint mennyire tudja betölteni ezt a célját a KEK, amit az előbb említett? Az íróasztalnál kitalált dolgok mennyire tudnak működni a valóságban?

L.T.: Az természetes szerintem, hogy az elképzelés és a valóság nem mindig esik pontosan egybe. Azonban, mindig azt tapasztalom a KEK esetében, hogy amikor kint vagyok, akkor remek hangulat van, az emberek felszabadultak és élvezik egymás társaságát. Dominánsnak érzem az esemény közösség alkotó szerepét, nyilván valaki első is lesz, de nem a helyezés a lényeg ezen a rendezvényen.

Mennyire tartja unikálisnak a KEK rendezvénysorozatot? Ismert hasonló kezdeményezést?

L.T:Megmondom őszintén, én hasonlóról nem tudok, ahol határon innen és túli magyar egyetemisták mérkőznek megy egymással. Éppen ezért is tartom nagyon pozitívnak ezt a kezdeményezést. Az pedig kiemelten fontos észrevenni, hogy akik részt vesznek a KEK-en, ők lesznek a jövő értelmisége, akár Magyarországon, akár a határon túl. Az ő közösségük, egymás megértése pedig kulcskérdés a magyarság jövőjének szempontjából. Innen nézve, a foci az csak a kötőanyaga ennek a kapcsolatépítésnek, a legfontosabb az egymás megismerése.

Idén lesz a kilencedik alkalom, hogy összegyűlnek a versenyzők a BEAC pályáin, jövőre pedig a tizedik jubileumi. Ön szerint meddig és hova fejlődhet még a KEK? Elképzelhetőnek tartja például, hogy a Nyugat-Európába kivándorolt egyetemisták is részt vegyenek majd?

L.T.:Én ugye “csak” támogatója és nem szervezője vagyok az eseménynek ezért közvetlen ráhatásom nincsen a dolgokra. De a privát véleményem mindenképpen az, hogy nem volna rossz gondolat olyan egyetemeket bevonni, amik nem a Kárpát-medencében helyezkednek el, de jelentős magyar hallgatói létszámmal rendelkeznek.