Az ELTE kancellárja, Dr. Scheuer Gyula évek óta a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának védnöke és támogatója. Maga is lelkes sportember, aki kiemelten fontosnak tartja az egyetemi sportéletet és egyben az ELTE sportinfrastruktúra fejlesztését. Ki tudja? Lehet, hogy pár éven belül a KEK tornái is egy megújult sporttelepen kerülnek megrendezésre!? Az alumni csapatok idén már egészen biztos, hogy a felújított műfüves pályáinkon rúghatják a bőrt!

Harmadik alkalommal lesz a KEK része a kosárlabda torna. Ön az ELTE Dolgozói Kupákon aktív résztvevő, gyermekkora óta kosarazik. Kilátogat a torna ideje alatt néhány mérkőzésre a Tüskecsarnokba?

Valóban, nagyjából 10 éves korom óta rendszeresen sportolok, egészen 45 éves korom környékéig igazolt kosárlabdázó voltam. Utoljára egy senior kosárlabdacsapatban játszottam, és bár a “versenyszerű” játékot már abbahagytam, ismerősökkel, barátokkal a mai napig szívesen játszom együtt. Az ELTE és 120 éves sportegyesülete, a BEAC elkötelezett amellett, hogy a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok számára rendszeres sportolási lehetőséget biztosítson, ezt magam is igen fontosnak tartom, így ha lehetőségem lesz rá, igyekszem én is kilátogatni a KEK-re.

Békéscsaba, 2014. október 16. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kós Károly Kollégiuma őszi konferenciájának megnyitóján Békéscsabán 2014. október 16-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

A KEK futsal tornáját 10. éve a BEAC csarnokában rendezik. Korábban beszélt róla, hogy terveznek fejlesztéseket a létesítményben, még egy új csarnok ötlete is felmerült. Mire számítsanak a jövőbeli KEK-résztvevők?

Az egyetem rendelkezésére álló, fejlesztésre szabadon elkölthető források nagyon beszűkültek, ezért az egyetem vezetése minden olyan lehetőséget próbált megragadni, ami a szolgáltatások fejlesztéséhez hozzájárul. Ennek egyik fontos eleme a TAO rendszer. Az elmúlt években komoly lépéseket tudtunk ebben az ügyben tenni. Ennek keretében szeretnénk megvalósítani a Bogdánfy úti sporttelep megújítását, valamint a Trefort Kertben egy sportközpont kialakítását. Ezenkívül az egyetem és a BEAC, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség együttműködésében megújításra kerültek kis műfüves focipályák, illetve folyamatban van a Mérnök utcában egy nagypályás műfüves pálya kialakítása is.

A felújított Bogdánfy utcai műfüves focipályák

Az ELTE kancellárjaként és a kupa védnökeként mi a legfőbb üzenete a jubileumi tornára érkező csapatoknak?

A BEAC alapítója, Eötvös Loránd azzal a hitvallással hozta létre 1898-ban az egyetem első sportklubját, a BEAC-ot, hogy a fiatalokat kitartásra nevelje, akaraterőt és küzdőszellemet fejlesszen bennük. Hiszem, hogy ma is kiemelten fontos átadnunk ezeket az értékeket, ezért igyekszünk biztosítani, hogy a sportolni vágyó hallgatók tehetsége, szorgalma kibontakozhasson.

A sport erőt, tartást ad minden művelőjének, közösséget teremt, és az egyetemi oktatás, a hétköznapi edzések, valamint a versenyek célja végső soron ugyanaz: fejleszteni önmagunkat és közelebb kerülni egymáshoz.