A jubileumi, 10. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját idén is az “Egyetemi sport határok nélkül” jelmondattal rendezte meg az ELTE 120 éves sportegyesülete, a BEAC. 70 csapat 900 sportolója és 30 egyéni sportoló vett részt az eseményen. A budapesti egyetemek mellett többen érkeztek Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről.

A jubileumi torna február 28-án a Sport trendek a Kárpát-medencében nevű konferenciával kezdődött, ahol a közönség az előadások mellett több, 21. századi sportágat is kipróbálhattak a KEK EXPO-n. Ilyen volt a darts, az e-sport,  a tacx, a floor curling vagy éppen a teqball.

A KEK többi napján már a mozgás volt a középpontban. Multisport esemény révén a szervezők az asztaliteniszt és az e-sportot is felvették a KEK palettájára. Március elsején és másodikán 5 különböző sportágban mérhették össze tudásukat az egyetemi diákok.  Pénteken zajlott az ELTE Lágymányosi Campus északi tömbjében az e-sport torna. Ezzel párhuzamosan kezdődtek a Tüskecsarnokban a kosárlabda és a röplabda mérkőzések, valamint a BEAC csarnokban és a Ludovika Arénában a futsal meccsek.

A futsaltorna döntőjének kezdőrúgását Pánczél Károly, a Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, a KEK védnöke végezte el. A döntő mérkőzést a BME és az ELTE-BEAC játszotta. A rendes játékidőben 1:1-re végződött a párharc, amelyet drámai büntetőpárbaj követett.

A játékvezető az első BME büntetőt 2-szer újrarúgatta. Majd a büntetőpárbajban az ELTE-BEAC játékosai kétszer hibáztak, így végén a BME csapata örülhetett. A félidőben az BEAC cheerleader csapata szórakoztatta színes bemutatójával a közönséget.

Az ünnepélyes díjátadón részt vett  Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke, a BEAC korábbi elnöke, Babos János, az ELTE Szolgáltatási Igazgatóságának vezetője, Vágvölgyi György az ELTE Sport Kft. ügyvezetője, Kiss Viktor, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sportért felelős elnökségi tagja, valamint Mayer Antal, a Mayer pince tulajdonosa és Simon Gábor a BEAC igazgatója.

A hagyománnyá vált jótékonysági gyűjtést idén is megtartották a KEK szervezői. A közelmúlt ukrajnai eseményei világossá tették a szervezők számára, hogy a leginkább rászoruló, nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermekeket szükséges támogatni, ezért a Nagyszőlősi 3. számú Perényi Zsigmond Középiskola diákjai számára gyűjtöttek adományokat.

Az esemény az Országgyűlés, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága és a Külhoni Felsőoktatási Főosztálya, az MLSZ – Budapesti Igazgatósága, az ELTE, a Joma, az ELTE HÖK, a Rákóczi Szövetség, a Campus Hungaricus Alapítvány, a VIWA Vitaminwater, illetve a röplabda torna a Budapesti Röplabda Szövetség és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) támogatásával jött létre. Az esemény csatlakozott a Budapest 2019 Európa Sportfőváros eseménysorozathoz is.

A dobogós helyezések díjait Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke és Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke adták át.

Egyetemi futsal

1. BME

2. ELTE

3. Óbudai Egyetem

Alumni futsal

1. ÓE

2. Sepsi 08

3. Paksi Halászlé

Férfi röplabda

1. BME

2. Eszterházy Károly Egyetem

3. Testnevelési Egyetem

Női röplabda

1. Eszterházy Károly Egyetem

2. Nemzeti Közszolgálati Egyetem

3. ELTE

Férfi kosárlabda

1. Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2. Semmelweis Egyetem

3. ELTE

Női kosárlabda

1. Közgáz SC

2. ELTE

3. KMDSZ Kolozsvár

Asztalitenisz

Egyéni verseny

  1. Jakus Tamás (ELTE-SEK)
  2. Ihász Máté (Pannon Egyetem)
  3. Bencsik Gergely (TE)

Páros verseny

1. Nagy Réka-Ihász Máté (ELTE-SEK, Pannon Egyetem)
2. Földes András – Jakus Tamás (ELTE-SEK)
3. Both Levente – Szalóky Boldizsár (ELTE)

E-sport

PS4

1. Nagy Dávid – MTK

2. Balásfalvi Zoltán – MTK

3. Rácz András  – MTK

Xbox ONE

1. Tóth Bence

2. Busling István

3. Vass Levente

E-sport szuper döntő

1. Nagy Dávid – MTK
2. Tóth Bence

A X. KEK-en készült valamennyi fotó elérhető a KEK Facebook-oldalán!