A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája minden évben jótékonysági programmal egészül ki, melynek során a leginkább rászoruló, határon túli magyar diákok számára gyűjtünk sportszer felajánlásokat. Tavaly a kárpátaljai, Nagyszőlősi 3. számú Perényi Zsigmond Középiskola diákjai számára vittük el a csapatok és a támogatók felajánlásait. A közös, nemes cél érdekében idén is összefogunk és a leginkább rászoruló, nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermekeket támogatjuk, így 2020-ban a Mezőgecsei Általános Iskola és a Tiszasalamoni Általános Iskola diákjai számára gyűjtünk sportfelszereléseket és adományokat.

Bizonyítsuk be, hogy a KEK túlmutat a sporton, túlmutat minden versengésen! Kérjük a résztvevő csapatokat, a torna támogatóit és minden, a kárpát-medencei magyarság megmaradásáért tenni akarót: segítsünk együtt a kárpátaljai fiataloknak!

Rendezvény időpontja: 2020. március 5-7.

Gyűjtés határideje: 2020. április 30.

A felajánlott sporteszközök leadhatók a rendezvény ideje alatt (március 6-7.) a Bogdánfy úti sportcsarnok bejáratánál, illetve április 30-ig folyamatosan a BEAC Irodában (1117 Budapest, Bogdánfy u. 10/B I. lépcsőház, II. emelet).

Tiszasalamoni Általános Iskola

A mai Ukrajna legnyugatibb pontja Tiszasalamon, melyet napjaink Magyarországától a Tisza választ el, de Szlovákia is a szomszédban van: tehát a hármas határ ölelésében fekszik a kb. 1500 lelkes kisközség. A falu központjában található általános iskolába 86 gyerek jár, 51-en alsó tagozatba. Az újonnan bevezetés alatt álló oktatási reform egyik intézkedése révén ettől a tanévtől az ukrán tanügyi terminológia szerint gimnáziumnak nevezik a tanintézményt, melynek több év után idén újra lett ukrán oktatási nyelvű első osztálya is.

Az iskola rendszeresen pályázik az anyaország által meghirdetett támogatási lehetőségekre, ennek köszönhetően számos oktatási segédeszközzel, felszereléssel bővült az eszköztárunk, de ily módon történt meg az iskola födémszerkezetének cseréje is néhány évvel ezelőtt.

Bár a nyarankénti felújításokat önerőből, a szülők közreműködésével rendre megoldják, vannak olyan jellegű hiányosságok, melyeket nem tudnak orvosolni. Az iskolának nincs konyha-étkezdéje, sem tornaterme, sportpályája. Amíg tart a jó idő, testnevelés órán az iskola udvarán sportolnak a gyerekek. Sportszerekben sem bővelkedik az intézmény, a gyermekek sokszor saját eszközeiket használják az órákon is.

Összesen tizenöt tanító és szaktanár oktatja, neveli a diákokat. Örömmel állapíthatjuk meg, hogy minden évben vannak végzősök, akik a kárpátaljai egyházi líceumokban és a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola mellett működő szakképzőben folytatják tanulmányaikat, illetve Magyarországon tanulnak tovább gimnáziumokban. Ez azt bizonyítja, nem hiábavaló a tantestület munkája.

Mezőgecsei Általános Iskola

Mezőgecse (Gecse) Kárpátalján, a Beregszászi járásban található. Lakossága 965 fő, melynek 95% – a magyar ajkú. Első írásos említése a településnek 1235-ben volt. Alapítója és névadója a Gechey család. Falunk sokat köszönhet a Kajdy családnak, akik templomot és iskolát építtetek kúriájuk mellé. Így épült meg iskolánk fő szárnya 1813-ban. 1960-ban iskolánk bővült egy két tantermet magába foglaló második szárnnyal.

1984-ben az iskolánkat bezárták. Gyerekeinknek a szomszédos Tiszacsoma településre kellett iskolába járniuk. A szülők és a falu lakosságának nem egyszeri beadványának és áldozatos munkájának köszönhetően 1990-ben újra nyitotta kapuit a Mezőgecsei elemi, majd 1993-ban a Mezőgecsei Általános Iskola.

Jelenleg iskolánkban 75 diák tanul és 15 pedagógus oktat. Az oktatás magyar nyelven folyik, kivéve az ukrán nyelv és irodalom tantárgyakat és természetesen az angol nyelvet. Iskolánkban aktív a sportélet. A járási iskolaközi versenyeken csapataink rendre ott vannak az 1-3. hely valamelyikén.

Nagyon sok hagyományőrző rendezvényünk van, mint az „Arany ősz” – kiállítás, a farsangi hagyományok felelevenítése, Húsvéti népszokások és még sorolhatnánk.