Idén első ízben szervezünk március 1-én nagypályás labdarúgó tornát a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében. Az első tornán két nagymúltú klub, a BEAC és a Műegyetemi Football Club labdarúgó csapatai  csapnak össze 13:00 órától az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópályán.

Az 1898-ban alapított BEAC és a Műegyetemi FC, mint a két vezető budapesti egyetem, a Budapesti Tudományegyetem (ma ELTE) és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) sportegyesülete az MLSZ alapítása óta tagjai a magyar labdarúgó bajnokságoknak. Már az első, 1901-es bajnokságban is szerepelt mindkét alakulat. Az első években a BEAC az NB2-ben, míg a Műegyetemi FC az NB1-ben vitézkedett.

A BEAC labdarúgó csapata az 1920-as években. Balról: Pluhár, Reinhardt, Boór, Gyuris, Vicenik, Vértessy, Pleskó, Kotraschek, Marczinkó, Sághy, Bandenburg

A Műegyetemi Football Club, akkor már MAFC (Műegyetemi Atlétikai és Football Club) néven 1905-ben kiesett az első osztályból, így az első NB2-es bajnoki találkozóra 1909-ben került sor, melyről a Sport-Világ c. lap október 24-i száma így számolt be:

“MAFC—BEAC 3:1 (1:0). Érdekes küzdelmet adott a két egyetemi csapat küzdelme. A MAFC könnyű győzelmét várta mindenki, de a fokozatosan javuló BEAC erősen ellentállt. Első félidőben egy gól esik csupán. Második félidőben sem változik a helyzet. A MAFC és BEAC gólt érnek el, melyet pár perczczel a mérkőzés befejezése előtt MAFC még egygyel megtold. “

1910-ben még egy esetleges fúzióról is szó volt. Szeptember 26-án így írtak a lapok: “A BEAC—MAFC közti fúziós tárgyalások már rendkívül előrehaladott stádiumban vannak és ily körülmények között II. osztályú football-csapatainknak számolniok kell egy rendkívül erős egyetemi csapattal. A főiskolai ifjúság e két nagy clubjának vezetői már most biztosra veszik, hogy a fúzió következtében az egyetemiek csapata megnyeri a II. osztályú bajnokságot és a jövő saisonban már az első osztályban lesz a helye.” A fúzió azonban ismeretlen okokból szeptember végére meghiúsult.

1913. október 13-án újabb MAFC győzelemről olvashattunk: “Győzött a MAFC. A csütörtöki megtartott MAFC—BEAC mérkőzés tudvalevőleg a MAFC 3:0 arányú győzelmével végződött, s így a Műegyetemi csapat mindjobban megerősítette vezető pozícióját, s evvel az első osztályba való jutásának eshetőségét. Mindenesetre örvendetes, hogy a főiskolai sportnak is van már oly reprezentánsa, amely az első osztályú nívót is megüti.”

A MAFC az 1905-ös kiesés után az 1919-20-as idényben ismét feljutott az első osztályba, de abban az évben sajnos ki is estek. A 22-23-as szezonra visszatértek, de újra a tabella utolsó helyén végeztek.

A BEAC egymás után két idényben is az első osztályban szerepelt. 1924/25-ös bajnokságban  9. helyezést ért el a csapat, ez mindmáig a BEAC labdarúgó szakosztály legjobb eredménye. Ekkoriban több válogatott játékos is játszott a csapatban; Pluhár István, Stofián János és Pesovnik László.

Sajnos első osztályú mérkőzésen éppen elkerülte egymást a két csapat, de reméljük, hogy idővel fordul a szerencse kereke és a két csapat ismét Nemzeti Bajnokságban szerepelhet.

Néhány évvel ezelőtt találkozott egymással a két klub bajnoki mérkőzésen, amikor éppen az erőviszonyok, illetve a csoportbeosztás is úgy alakult. Így a 2011-12-es szezonban a BLSZ I/B osztályában egy hazai MAFC-győzelem (4-2) mellett egy a Telki Sportközpontban, a Focifesztivál keretében lejátszott mérközésen BEAC-győzelemnek is örülhettünk. (2-1). Akkor a MAFC a 11., a BEAC a 12. helyen zárta a tabellát. Egy évvel később a kettős Műegyetemi-győzelem is mutatta, hogy némiképp lemaradt a BEAC a vetélytárs mögött: a 2013/14-es szezont már egy osztály különbséggel kezdte meg a két csapat (BLSZ II és III). 2015-re a Műegyetemi FC a BLSZ I-be jutott, 2017-ben visszacsúszott a másodosztályba, majd tavaly a harmadosztályba. Így, más utat bejárva ugyan, de mindkét csapat jelenleg a BLSZ harmadik osztályában (eltérő csoportban) szerepel.

A BEAC az előző évekhez képest sajnálatos módon nem úgy teljesít jelenleg, ahogy azt megszokhatták a klub szimpatizánsai. Két éve ugyanis majdnem sikerült a feljutás a BLSZ II. osztályába, de az utolsó fordulókban nem úgy jött ki a lépés, ahogy ideális lett volna. Az egész csapat nagyon örül a lehetőségnek, hogy a már hagyománynak számító KEK-en a nagypályás labdarúgás is megjelent. Ráadásul egy ilyen hangzatos mérkőzéssel vonul be a nagypályás KEK a történelembe. Természetesen szeretnék “otthon tartani” a kupát.

A Műegyetemi FC jelenleg a BLSZ harmadik osztályának első csoportjában szerepel. A tabella 4. helyén tanyáznak 24 ponttal, így izgalmas csata várható a két klub között a történelmi összecsapáson, melyről az ALÁBBI cikkünkben olvashattok.