A KEK idei kiemelt támogatója, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., amelynek kommunikációs igazgatója nem más, mint az olimpiai bajnok cselgáncsozónk, Kovács Antal. Vele beszélgettünk a KEK kapcsán.

KEK: Idén a futás is bekerült a KEK sportágai közé, ahová életkortól, edzettségtől függetlenül bárki nevezhet. A KEK Run futóverseny kiemelt támogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Mik azok az lehetőségek, amiket megláttak a KEK-ben, és ami miatt úgy döntöttek, hogy támogatják az eseményt?

KA: Önmagában maga a sport fontos területe az életnek és amikor egyetemisták együtt mozognak, nem csak országon belül, hanem határokon túl, akkor a sport határokon átívelő kulturális-, és közösségépítő hatása együtt érvényesül.

KEK: Milyen szerepet játszik a futás a cég mindennapjaiban? Vannak esetleg céges sportrendezvények, események?

KA: Az Atomerőműnek számos sportos rendezvénye van. Rendszeresek a sárkányhajó versenyek és van egy Atomfutás nevű rendezvény is, ahová a határon túlról is érkeznek versenyzők. Az Atomerőmű általában több csapattal indul. Legutóbb a saját igazgatóságom csapatában vettem részt a versenyen és természetesen a családom is jelen van ezeken az eseményeken.

KEK: Mit gondol, milyen közös értékeket képvisel egy egyetemi sportesemény és egy olimpia a résztvevők szempontjából?

KA: Az olimpia hatására – a nemzeti büszkeségen túl – sokan kezdenek el mozogni. Fontosnak tartom hogy ne csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is legyünk, ahol akár amatőr szinten, de mindenki mozog valamit. Jó kezdeményezés a kötelező testnevelés, de ez sajnos a középiskola végén megáll. Az egyetemi sport kiemelten fontos terület. A cél, hogy ne csak testben, hanem szellemben is épek legyenek a hallgatók.

forrás: index.hu

KEK: Milyen sportágban mérettetné meg magát a KEK-en, ha még ma is egyetemista lenne?

KA: Egyetemi bajnokságokban indultam egyszer-kétszer korábban. Úgy gondolom, egy ilyen jó hangulatú egyetemi rendezvényen mindenkinek van fő száma, de tökéletesen alkalmas arra, hogy szinte bármiben elinduljon az ember. Én például szívesen vennék részt asztaliteniszben, kosárlabdában, fociban és természetesen futásban is.

KEK: Miért ajánlja a részvételt azoknak, akik még nem biztosak a nevezésben? Milyen pluszt ad a sport az emberek, a fiatalok életéhez? Hogyan kamatoztatta a sportsikereit a mindennapi életben, munkájában?

KA: A teherbírásban a sport nagyon sokat segít, 9 éve vagyok felsővezető, így illene rendelkeznem magas vérnyomással és rossz vérképpel. Ez valószínűleg azért került el eddig, mert sportolok. Sportolni jó, közösségépítő, főleg az egyetemistáknak lehetőséget ad arra, hogy sokat nevessenek, esetleg igyanak egy sört edzés utána. Tanácsom, hogy ne az egészségügyi problémák megjelenésével kezdjenek el sportolni, váljon a mozgás mindenki élete részévé még fiatalon.