Az ELTE kancellárja, Dr. Scheuer Gyula évről évre szívén viseli a KEK-et, így nem meglepetés, viszont annál nagyobb megtiszteltetés, hogy 2022-ben is elvállalta az esemény védnökségét.

Az ELTE egyik kiemelt sporteseménye a KEK, ahol mély barátságok köttetnek anyaországi és határon túli diákok között. Hogyan tudnak kapcsolódási pontok kialakulni ilyen rövid idő alatt a többi, akár külhoni egyetemek diákjaival?

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját alapvetően abból a célból hozták létre, hogy a Kárpát-medence magyar egyetemein tanuló ifjúság számára sporteseményeken keresztül teremtse meg olyan kapcsolódási pontok létrejöttének lehetőségét, amelyek jó alapot jelenthetnek sporttársi-, baráti- és egyéb szociális kapcsolatok, hosszútávú együttműködések építésére és fejlesztésére. Örömünkre szolgál, hogy a KEK 2010 óta megrendezett sporteseményeibe egyre több határon túli és anyaországi egyetemista kapcsolódik be. Az esemény hangulata, színvonala, a felkészülés, majd a verseny izgalma, az együtt megélt élmények, jó tapasztalatok, majd a meccseken túl a társasági események, baráti összejövetelek ösztönzőleg hatnak. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy azt látjuk, hogy a diákok évről-évre egyre nagyobb számban vesznek részt ezen a kiváló rendezvényen és kifejezetten szeretik az eseményt. Úgy gondolom, hogy annak, akinek volt már lehetősége jelen lenni a KEK igazán minőségi mérkőzésein, méltán lehet büszke erre a határokon átívelő, a magyar fiatalok összetartozás-tudatát erősítő Kupára!

Hogyan tudná jellemezni az ELTE és a BEAC kapcsolatát?

Az ELTE mindig kiemelten kezelte a diákok sportolási lehetőségeinek támogatását. Egyetemünk névadójának, Eötvös Lorándnak az elnökletével 1898-ban alakult meg a BEAC. Az Egyesület közel 124 éves múltjával az egyik legrégebben alapított magyarországi egyetemi sportegyesület, amely hat olimpiai bajnokkal, négy olimpiai ezüsttel, hét olimpiai bronzzal, valamint számtalan hazai bajnokság összesen huszonhét sportágban elért kimagasló eredményével büszkélkedhet.  

A BEAC a hallgatók sportolási lehetőségeit támogató egyesületünk, amely nemcsak a szakosztályokban és a különböző versenyeken, hanem az új hallgatókkal már a gólyatáborokban megismerteti az egyetemi sport előnyeit és hangsúlyozza szükségességét. A különböző sportok bemutatásával támogatja az egyéni lehetőségekhez és képességekhez leginkább illeszkedő optimális sportágak kiválasztását. Fontos még kiemelnünk azt a kiváló együttműködést, melyet az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetével valósítunk meg: a hallgatók  sport- és testkulturális oktatásában a BEAC szakemberei is részt vesznek gyakorlati képzések megtartásával. 

Milyen egyetemi sportinfrastrukturális fejlesztéseket tudna megemlíteni, amelyek a KEK-et is támogatják?

Napjainkban a sportolás ösztönzése mellett a sportinfrastruktúra megújítása is prioritást élvez az ELTE számára. A Mérnök utcai sporttelepünkön két éve átadtuk megújult nagyméretű műfüves focipályánkat, amelyet nemcsak az egyetemisták, hanem az utánpótlástól az „öregfiúkig” a  futballisták  azonnal “birtokba” is vettek és megelégedéssel használnak. Miután a pálya nagy népszerűségnek örvend, idén elkezdtük a sportolók számára jobb komfortérzetet biztosító és minden igényt kielégítő új öltözőépület felépítését.  A másik jelentős folyamatban lévő beruházásunk a KEK-nek is több alkalommal otthont adó Bogdánfy úti 1600 m²-s sportfelületű univerzális sportcsarnokunk felújítása. Bízunk benne, hogy a 2023. évi KEK-et a szervezők már a megújult csarnokban rendezhetik meg!


Minden lehetséges fórumon hangsúlyozom, így itt is szeretném megtenni, hogy a sport erőt, tartást ad mindannyiunknak, közösséget teremt, önismeretre nevel és jelentősen hozzájárul testi és szellemi egészségünkhöz. 

Mindezeket szem előtt tartva a XIII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája alkalmából minden résztvevőnek értékes emberi találkozásokat, eredményes sportolást, sok sikert és jó egészséget kívánok! Hajrá KEK! Hajrá ELTE – BEAC!