2023. március 2-4. között 14. alkalommal rendezi meg az ELTE sportegyesülete, a BEAC és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját. 2020 óta a Fradi a rendezvény sportszakmai partnere, amely együttműködésnek köszönhetően idén is segítik a KEK megvalósulását!

Az eseményen – amely a 2022-es Év Sportolója Gálán a 3. helyen végzett az Év Szabadidősport esemény kategóriában – 8 sportágban, 3 napon keresztül, közel 1500 egyetemista sportol együtt Budapesten. A KEK lehetőséget ad arra, hogy a Kárpát-medencében tanuló felsőoktatási hallgatók a sporton keresztül élő kapcsolatot építhessenek ki egymással. A tornán anyaországi és határon túli egyetemek sportolói mérik össze erejüket futsalban, kosárlabdában, röplabdában, alumni fociban, asztaliteniszben, nagypályás labdarúgásban, sakkban és dartsban, s idén már harmadik alkalommal egészül ki a multisport esemény egy futóversennyel.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. támogatásával, a III. KEK Run 2023. március 4-én rajtol el a Ludovika Campuson. A verseny kezdő futóknak is kiváló lehetőséget biztosít, hogy megmérettessék magukat, hiszen akik most vágnak bele a futásba, ők az 1,1 km-es távon tudják kipróbálni magukat. Akik egy picit hosszabb távot választanának, ők az 5,5 km-es és a 10 km-es távra tudnak nevezni. Ezenkívül a 10 km-es távot akár váltóban is lehetőségük lesz a sportolni vágyóknak teljesíteni.

A Ferencvárosi Torna Club a KEK kiemelt szakmai támogatója, így az FTC négy kiválósága is népszerűsíti a márciusi eseményt, a világbajnoki ezüst-, Európa-bajnoki bronzérmes magyar válogatott vízilabdázó Máté Zsuzsanna, a junior Európa-bajnok tornász Balázs Krisztián, az FTC válogatott kézilabdázója Kovács Anett, és Kazi Tamás az FTC 34-szeres magyar bajnok középtávfutója.

Máté Zsuzsanna világbajnoki ezüst-, Európa-bajnoki bronzérmes magyar válogatott vízilabdázó

Máté Zsuzsanna – aki az ELTE PPK rekreáció szakán végzett kiemelte, hogy „a sport és a tanulás is nagyon fontos része az életemnek, de ehhez nagyon nagy kitartás is kell. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az iskolapadban, és az uszodában egyaránt azzal foglalkozom, amit szeretek.”

Kovács Anett, az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapatának válogatott jobbszélsője

Kovács Anett elmondta, hogy nagyon örül, hogy részt vehet a KEK népszerűsítésében. „Fantasztikus kezdeményezés a KEK, amelynek kiemelkedő eseménye a futóverseny. A futás az a sportág, amelyhez a legkevesebb előképzettségre van szükség, de mégis mindennek az alapját képezi. Aki pedig itt, ebben a gyönyörű környezetben próbálja ki magát először futóversenyen, biztosan a szerelmesévé válik.”

Kazi Tamás, harmincszoros magyar bajnok atléta

Kazi Tamás számára az idei KEK Run különleges lesz, hiszen a kisfiával együtt fog futni, akinek ez lesz élete első versenye, emiatt izgatottan várja és bízik benne egy szép emlékkel fognak gazdagodni.

Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a Fradi minden szükséges támogatást megad a szervezőknek. Legyen szó az esemény promóciójáról, sportlétesítmények biztosításáról, vagy múzeum- és stadiontúráról, a Fradi szeretné támogatni a fiatal sportolókat. A jótékonysági gyűjtéshez csatlakozva pedig a klub egy dedikált Tokmac mezt is felajánlj árverésre!

Simon Gábor BEAC igazgató és Monoki Kálmán Fradimédia főszerkesztő-helyettes

A futóverseny és a KEK is kiegészül egy jótékonysági gyűjtéssel. 2023-ben a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum magyar diákjai számára gyűjt adományokat a KEK szervezői csapata.

Március 1-ig kedvezményes nevezésre van lehetőség a rendezvény honlapján: https://kekbudapest.hu/futas-nevezes/