A KEK sportszakmai partnere, a Ferencvárosi Torna Club felajánlásából a 2023-as kupán résztvevők meglátogathatják a Fradi Múzeumot és megismerhetik a klub legendás alakjait, történelmét.

A Fradi Múzeumban számos relikvia tekinthető meg, melyeken keresztül bemutatják a 124 éves klub patinás történetét.

A Fradi Múzeum története

A Ferencváros labdarúgó-szakosztályának 85 éves évfordulóján, 1985. december 3-án ünnepélyes keretek között adta át Nagy Bélának a klub akkori vezetése a Fradi Múzeum alapító okiratát. A nagyközönség ettől a naptól kezdve láthatta a klub történetének legfontosabb ereklyéit, legszebb medáljait, kupáit. A Fradi Múzeum nem hivatalosan már 1974 májusától létezett, az új stadionban a klub krónikása, Nagy Béla ekkor még dolgozószobájában gyűjtötte össze a Ferencváros történetének legfontosabb tárgyait, emlékeit. 

Az Fradi Múzeum tematikus egységeiről és írtunk pár sort:

Idővonal – A ferencvárosi labdarúgás gazdag történelmét a múzeum belső terén átívelő idővonal mutatja be, amely modern grafikával, látványos elemek segítségével ábrázolja a klub történetének mérföldköveit. Az adott falszakaszokon digitális formában is olvashatók a sporttörténeti pillanatok, az adatok monotonitását beépített vitrinek oldják, a legjelentősebb sporttörténeti ereklyék bemutatásával. A vitrinek egy része formabontó, a látogatói interakcióra reagáló okosvitrin.

Legek fala – A „legek fala” a ferencvárosi labdarúgáshoz köthető legjelentősebb rekordok, illetve csúcstartók előtt tiszteleg.

Retró öltözőszekrények – A nyolc korszak tipikus futballfelszerelését és a korszakhoz kapcsolódó tárgyi emlékeket tekinthetnek meg a látogatók, különleges hanghatások kíséretében.

Szentély és kincsestár vitrinegyüttes – A múzeum központi terében a klubtörténet kiemelkedő trófeái sorakoznak. Itt látható Albert Flórián Aranylabdája, mint az egyik legfontosabb Fradi-ereklye. A relikviák, serlegek és sporttörténeti tárgyak már mennyiségüknél fogva is egyértelmű üzenetet közvetítenek a látogatók számára: a Ferencvárosi Torna Club a legsikeresebb Magyarországon. Vetítőterem -A Ferencváros labdarúgósikereit speciális installáció mutatja be a látogatók számára. Itt található a 12 fő befogadására alkalmas vetítőterem, ahol a klub történetének legemlékezetesebb góljait tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállított tárgyakról:

A kiállításon a Fradi Múzeum mintegy 3500 darabos gyűjteményének legértékesebb, legkülönlegesebb darabjait láthatja a nagyközöség, olyan ereklyéket is, amelyeket előtte még soha. Például az 1934/1935-ös Magyar Kupa-aranyérmet, Polgár Gyula bajnoki aranyérmeit az 1939/1940-es és az 1940/1941-es bajnokságból, a Közép-európai Kupa serlegének hiteles másolatát, vagy például Szűcs Lajos 1968-as olimpiai aranyérmét.

A kiállítás interaktív részei:

A Legenda nyomában– Albert Flórián karrierjének a nyomon követése egy virtuális vezetéssel

Az Aranylabdások arénája-Aranylabdás futballisták megismerése egy interaktív játék keretében

A virtuális 9-es– 3D-s szemüvegben láthatják Albert Flórián személyes tárgyait

Játssz együtt Albert Flóriánnal– Csocsóasztal és interaktív játékok várják a látogatókat

A túra során fotózni, videózni térítésmentesen szabad!

Látogatási időpontok:

2023. március 3. péntek 10:00 óra / 35 fő

2023. március 3. péntek 11:00 óra / 35 fő

Jelentkezés az alábbi űrlap kitöltésével: https://forms.gle/a9VpFPtxUg31FL4NA

További részletek, kapcsolat: Manhertz Liza: manhertzliza2@gmail.com