Mayer Antal a több mint 120 éves családi borászatot, a Mayer Pincét vezeti. Paks határában, a Dunához futó lösz dombokon termeszti a kiváló minőségű szőlőt, és a Paks szívében elhelyezkedő pincefalu ad otthont pincészetének, ahol fehér, vörös és rozé borokat is készítenek. Az alábbiakban a vele készült rövid interjúnkat olvashatjátok:
 
 
– Mikor kerültél kapcsolatba a labdarúgással/futsallal, illetve melyik csapatokban léptél pályára?
9 éves koromban kezdtem focizni Pakson és 19 évesen igazoltam Budapestre a MAFC csapatába, majd a MAC Népstadionba. Aztán visszamentem Tolna megyébe focizni. Ezek nagypályás csapatok voltak, a futsallal először a KEK-en találkoztam.
 
– Mikor léptél először pályára a KEK-en, vagy ahhoz kapcsolódó rendezvényen, milyen emléket őrzöl róla?
Szerencsés vagyok, mert nem csak a legelső KEK-en, hanem már az ötlet születésénél is jelen voltam, hiszen az akkori csapattársaim, barátaim kezdték el szervezni a tornát. Ott kezdődött minden, hogy meghívtak minket Székelyudvarhelyre az Erdélyi Labdarúgó Diákkupára. Nagyon jól éreztük magunkat és nem sokkal ezután fogalmazódott meg a KEK ötlete.    
 
– Hány KEK-en, vagy ahhoz kapcsolódó rendezvényen vetélt részt, és mire emlékszel vissza a legszívesebben ezek közül?
Egy kivételével minden KEK-en jelen voltam. Mindegyiken jól éreztem magam és mindig várom a következőt.
 
img_4898
– Mióta foglalkozol borászattal, hogy kerültél vele kapcsolatba?
Amióta az eszemet tudom, nagyapámmal már mentem a szőlőbe. Gyerekként nem volt vonzó a szakma, mert láttam, hogy milyen sok munka és mivel nem fogyasztottam akkor bort, haszontalannak tűnt a sok ráfordított idő és energia. Ráadásul többször előfordult, hogy foci edzés helyett is szőlőben kellett dolgoznom. Aztán később, amikor elkezdtem fogyasztani is a bort, természetesen már másképp értékeltem a szőlőmunkákat.
 
– Mondanál pár szót a pincészetről?
Családunk több nemzedék óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Pakson van 7 hektár szőlő területünk és egy présházunk pincével. Több szőlőfajtával is dolgozunk: Kékfrankos, Merlot, Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Irsai Olivér, Olaszrizling, Rizlingszilváni. Ezekből fajta borokat, illetve siller és rozé házasítást készítünk.
 
– Honnan jött az ötlet, hogy a KEK mellé állsz, mint szponzor?
Említettem már, hogy a barátaim, csapattársaim kezdték el, és csinálják máig a KEK-et. Nem volt kérdés számomra, hogy ahogy tudom, támogatom a rendezvényt. Mivel borász vagyok, kézenfekvő volt, hogy borral támogatom a tornát.
 
– Milyen borokkal készülsz a KEK-re?
A Rizlingszilvániból készült borral támogatom a KEK-et, mert azt gondolom, hogy ez a fajta adja vissza leginkább a borvidék egyediségét.
 
– Személy szerint melyik a kedvenc borfajtád, miért ajánlaná ezt?
Nincs kedvenc fajtám. Az időjárás, a napszak vagy az étel határozza meg általában, hogy milyen bort iszom.
 
 
A Mayer Pincészet honlapja és Facebook oldala.