A jubileumi, 10. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája csatlakozott a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozatához, melynek alkalmából Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes elfogadta a KEK védnöki felkérését, egyben a február 28-i Sport trendek a Kárpát-medencében konferenciánkon is előadást tart majd Budapest sportéletéről és a Sportfővárosi tisztség elnyeréséről.

Főpolgármester-helyettesként Önhöz tartoznak a fővárosi sportos ügyek, hogy látja a fennállásának 120. évét ünneplő BEAC jelenét és jövőjét?

A BEAC egy patinás sportegyesület, melynek alapítása csaknem megegyezik az első újkori olimpia 1896-os megrendezésének időpontjával. Az 1898-as klubalapítást követően 1901 szeptemberében a BEAC a főváros támogatásával nyitotta meg versenypályáját Lágymányoson a Mező utcában. Budapest büszke arra, hogy a BEAC révén is igazi sportszerető, sportos város lehetünk, mely sportegyesületnél sokan megtalálhatják a tehetségüknek és képességeiknek megfelelő sportágat. 1898-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói részéről, valódi alulról jövő kezdeményezésként jöhetett létre a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club, és mi ugyanilyen alulról építkező, a sportegyesületek, sportközösségek és a sportszerető emberek irányából megfogalmazott igények mentén összeállított programsorozattal kívánjuk tartalommal megtölteni az idei évet. Köszönettel tartozunk a BEAC minden jelenlegi és volt vezetőjének, munkatársának, sportolójának, hogy a munkájuk és elért sporteredményeik révén az elmúlt 120 évben hozzájárultak a budapesti sportélet gazdagításához és a magyar sport tradícióinak erősítéséhez.  Kívánom, hogy a több mint 5200 fős sportolói közösséget alkotó klub testet és lelket erősítő munkája a jövőben is a budapestiek javára szolgáljon.

Az Ön számára milyen üzenetet hordoz, hogy a BEAC évente össze tudja hozni a határon túli egyetemek sportos fiatalságát a KEK-en, s mit üzen a vendégeknek?

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája az elmúlt években a kárpát-medencei nemzeti összetartozás egyik szimbolikus találkozójává nőtte ki magát. Ez a torna is jól mutatja a sport határokon átnyúló összetartó erejét, valamint a rangos viadalnak köszönhetően az egyes sportágak töretlen népszerűségét is. Bízom benne, hogy a torna nem csupán egy újabb kiváló alkalom lesz a résztvevők sporttudásának megmutatására, hanem alkalmas lesz arra is, hogy összefogja a Kárpát-medencében élő magyar fiatalokat, erősítve nemzeti identitásukat és nem utolsósorban pedig minél több fiatal kedvet kaphasson a sportoláshoz.

2019-ben Budapest kapta az Európa Sportfővárosa megtisztelő címet, melynek programsorozatához a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája is csatlakozik. Milyen célok kapcsolódnak ehhez a címhez?

A pályázati kiírás szereplő általános célok: a mozgás öröme, a sikerélmény, a közösségi élmény, a fair play, valamint az egészséges életmód erősítése az európai városokban. Az év során szabadidősport események sokasága várja a budapestieket és az idelátogatókat egyaránt. Ezek egyik célja, hogy minél közelebb hozzuk a fővárosiakhoz a mindennapos testmozgást, óvodásoktól az idősebb korosztályig. Szorosan együttműködünk a Testnevelési Egyetem legkiválóbb sport- és rekreációs szakembereivel programunk megvalósítása érdekében. Az infrastrukturális feltételek biztosítása mellett, szakemberek bevonásával, tanácsadással, felmérésekkel szeretnénk segítséget adni azoknak is, akik évek vagy akár évtizedek óta nem sportolnak. 2019-ben rendszeresen találkozhatunk majd olyan eseményekkel, amelyek nem csak az eredményekről, hanem az élményekről is szólnak, és ekként az egész családot sportolásra ösztönözhetik, unokáktól a nagyszülőkig. Családi sportnapot, szenior életmódváltó programot rendezünk, jóga rekorddöntést kísérlünk meg, és segítséget nyújtunk ahhoz, hogy mindenki megtalálhassa a maga sportos közösségét.