Március elején már a 14. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját rendezi a BEAC, melynek sportszakmai partnere a Ferencvárosi Torna Club. Az ország elsőszámú klubjának ügyvezető alelnökével, Nyíri Zoltánnal beszélgettünk a KEK fejlődési potenciáljáról, a határon túli fiatalok eléréséről, a Fradi szabadidősporthoz való attitűdjéről és arról, mit vár az idei KEK-től. Nagyinterjú.

Márciusban már a 14. KEK jön a sorban, amely 2010-ben egy háromszáz fős egyetemi rendezvényként indult, ma pedig már több mint 1500-an sportolnak rajta, közben pedig a sportágak száma is növekedni tudott, míg legutóbb ott lehettünk az M4 Sport Év Sportolója Gáláján az év legjobb három Szabadidősport eseménye között. Milyen jövőképet látsz a KEK előtt?

Azt gondolom, hogy az a dinamikus fejlődés, amelyen a KEK 2010 óta keresztülment, szorosan összefügg azzal, hogy a mindenkori kormány miként foglalkozik a sporttal. Ameddig olyan vezetése van az országnak, amely a sportot – nagyon helyesen – úgy kezeli, mint a magyar kultúra részét, addig ez stabilan meg tud maradni, sőt, akár fejlődőképes is lesz. A sport az én világomban ugyanazt a szerepet tölti be, mint a színház, csak nem a szellemet, hanem a testet, az együttérzést és az összetartozást erősíti, táplálja. Én éltem abban a korszakban, amikor még lehangoló volt sportolónak lenni. Például 2008-ban, Pekingben összesen két sportág hozott aranyérmet, legutóbb, Tokióban pedig húsz szerzett pontot vagy érmet. Ez is a különbség. A KEK egy több sportágat felölelő rendezvény, tehát fokozott hatással van ez rá is. Ehhez az egészhez persze szükséges az is, hogy olyan emberek dolgozzanak benne, akik szeretik a sportot. Szenvedély nélkül ez nem menne.

Ha 1500-an vesznek részt sportolóként egy eseményen, az előreláthatólag idővel hozza magával a nézőket is. Idén 8 sportágban (futsal, alumni foci, kosárlabda, röplabda, futás, sakk, darts, asztalitenisz) mérettetik meg magukat a résztvevők. Szerinted hogyan lehetne a nézők számára még inkább vonzóvá tenni a KEK-et?

Három olyan sportág is van Magyarországon, amelyről azt gondolnád, hogy nagyon népszerű és sokan nézik. A kézilabda, a vízilabda és a jégkorong. Ezzel szemben nagy a kontraszt, mert ha a válogatottak meccseire mész ki, szinte alig tudsz jegyet kapni, – függetlenül attól, hogy tét-, vagy barátságos meccsről van szó – annyian vannak, amekkora a mérkőzésnek helyet adó stadion, csarnok vagy uszoda. Ehhez képest a bajnoki meccsekre – a Ferencvárosnak sikeres mindhárom szakosztálya – átlagban nem jár ki ezerötszáz ember. Ha csak a vízilabdát vesszük, egy magyar-japán válogatott találkozóra megtelik a Margitsziget, míg egy Ferencváros-Vasas bajnokin vannak ezren, pedig a színvonala az utóbbinak magasabb.

Miért van ez?

Mert a válogatott-érzés mindig megvolt az emberekben, a klubokhoz viszont nehezebben kötődnek. Hosszú rendezvény-sorozat alatt fenntartani ezt az érdeklődést szinte lehetetlen, mert közben Budapesten rengeteg rendezvény van: koncertek, meccsek, a családi programokról nem is beszélve.

Akkor, ha jól értem azt mondod, hogy ha külön promótálná a BEAC mondjuk a futsal torna döntőjét, – ahogyan azt a futóversenynél is teszi – nagyobb lenne az érdeklődés?

Talán, ha kiemelnél egy-egy sportágat és külön meghirdetnéd, többen lennének. A KEK-en résztvevő egyetemeknek kell foglalkozniuk azzal, hogy elérhetőbbé, nézettebbé váljon az esemény. Adok egy ötletet még: közvetíteni kellene.

Online streamen?

Így van. Egy jó minőségű stream nem olcsó, az ár függ attól, hány kamera van, milyen minőségű, van-e kommentátor, eredményjelző, visszajátszás, lassítás és így tovább. De ezt a közvetítést az összes egyetemen meg tudod mutatni. Ha a 30-40 egyetem megvenné a különböző sportágak közvetítési jogait, a költségek eloszlanának és tízezrekbe kerülne a teljes rendezvény közvetítése. Otthon ülne az egyetemista és a telefonján, vagy számítógépén nézhetné a KEK-et, izgulhatnának együtt a társakért, szurkolhatnának a távolból is…

2020 augusztusában a BEAC és a Fradi együttműködési megállapodást írt alá egymással. A Fradi a KEK sportszakmai partnere. Mit jelent ez pontosan a gyakorlatban? Mit ‘ad a Fradi’ ebbe a szerződésbe?

Van egy kimutatásunk, ha egy cikkben benne van a ‘Fradi’ szó, akkor az önmagában több olvasót hoz, mintha nem lenne benne. Emellett – a versenynaptártól függően – adunk pályákat az eseménynek, továbbá akik sportolóként, szervezőként részt vesznek a KEK-en, jegyeket kapnak foci-, kézilabda-, jégkorong-, vagy akár vízilabdameccsekre. Kétszáz főig stadiontúrán és múzeumlátogatáson is részt vehetnek a sportolók. A Fradi Média (Facebook, Instagram, Fradi.hu, Zöld és Fehér stb.) pedig kiemelten foglalkozik a KEK-kel az esemény alatt.

Na jó, de a Fradinak ez miért éri meg?

Sok egyetemista vesz részt a KEK-en, ők mind látják a Fradi nevét, címerét. Így is azt mondják, hogy tíz határon túliból nyolc fradista, akkor én azt szeretném, ha kilenc lenne – a versenyszellem elindul bennem.

Várható-e, hogy a két klub akár kiterjeszti ezt a megállapodást, vagy más módon kapcsolódik egymáshoz? Az együttműködési megállapodást kibővítenéd? Ha igen, milyen területeken és hogyan?

Én elsősorban a KEK szervezőitől várnám, hogy jöjjenek az ötletekkel. Ami nekünk megtehető és anyagilag tudjuk vállalni, akkor azt vállaljuk is, de én nem szeretnék rátelepedni erre az eseményre. Ez nem a Fradi rendezvénye, hanem a BEAC-é, ezt mi tiszteletben szeretnénk tartani. Sportágakban, helyszínekben, elérésben, médiában, reklámban mindenképpen tudna előrelépni a KEK. Lehetne például téli KEK – jégpálya ugyanis minden erdélyi városban található szinte, ez ott nemzeti sport, ahogy a cseheknél és a szlovákoknál is. Persze ezek nagyban függenek a költségvetéstől.

Amikor a KEK bekerült a legjobb három szabadidősport esemény közé és ezáltal a BEAC ott lehetett az M4Sport Gálán, az nektek jelentett bármit? Mit éreztetek a Fradinál?

Megjósoltam, hogy a Balaton-átúszás nyer, mert nagyobb tömeget mozgat meg a riválisainál és tradíciókban is kimagasló. A KEK azonban más, ezt ki kellett találni és a nulláról kellett felépíteni.

A KEK Run-on a Fradi több nagynevű sportolója is részt vett, illetve arcukat adták magához a rendezvényhez – így az előző évben például Kozák Danuta, Kazi Tamás, vagy Bujdosó Bendegúz. Mindannyian rangos versenyeken vettek részt a karrierjük során – Most kikkel találkozhatnak a futók?

Idén Máté Zsuzsa, a női vízilabdacsapat kapitánya, Balázs Kiki ifjúsági olimpiai bajnok tornász, válogatott kézisünk, Kovács Anett, illetve Kazi Tomi is ott lesz a KEK Runon.

Milyen visszajelzéseket kaptál tőlük? Beszéltél velük? Mennyire veszitek komolyan ezt?

Ha nem lenne fontos, nem csinálnánk. De vagy nem veszek részt benne, vagy komolyan veszem. A sport szent dolog, de én amúgy is mindent nagyon komolyan veszek.

De ez a mentalitás tulajdonképp a sportmúltadból jön.

Az biztos, a Ferencváros soha nem látszatból ír alá egy szerződést. Nem az a cél, hogy eljössz, itt vagy, csinálunk két fotót, aztán felejtsük el az egészet.

Ez egy szabadidős sportesemény és alapvetően a szervező BEAC is a szabadidősport köré építi tevékenységét. Mi a Fradi hozzáállása a szabadidősportokhoz? Az élen járó kluboknak is kell foglalkoznia a szurkolók, szülők, amatőr sportolók sportolási lehetőségeinek bővítésével?

Sok szabadidős sporteseményt támogatunk, emellett pedig az FTC-MVM Sportközpontban minden olyan időt, ami nem az élsportolóinké, azt ‘nyomott áron’ megkapják a nálunk sportolni vágyók. Ez azt jelenti, hogy az összes kispályánkat, vagy például az Elek Gyula Arénát kedvezményesen biztosítjuk. Például a TFSE futsalcsapata, vagy az újságíró-válogatott, és még sokan mások is nálunk sportolnak. Ugyanazokat a szolgáltatásokat használhatják, mint az élsportolóink, kvázi a Fradiban érezhetik magukat. Ez jó dolog. Azt vallom, hogy aki rendszeresen sportol, de nem élsportoló, az a gyerekét nagyobb eséllyel hozza majd le, mint aki életében nem sportolt. Ezek a gyerekek nem biztos, hogy bajnokok lesznek, de abban biztos vagyok, hogy sportolni fognak, ráadásul jó eséllyel nálunk kezdik majd ezt el. Ha pedig így tesznek, majd a Fradiban eldől, hogy tömeg-, vagy élsportoló válik belőlük. Először minden szülő csak néhányszor viszi le a gyerekét sportolni – tehát ‘szabadidő sportolóból’ válik majd élsportolóvá.

Az FTC ügyvezető alelnökeként a klub senior pólósa is vagy egyben. Többször játszottál a BEAC OB2-es csapata ellen barátságos meccset. Milyen kép alakult ki benned a BEAC-osokról?

Bár már szabadidőnkben csináljuk, tehát a saját pénzünkből vesszük meg a szerelést és béreljük az uszodát magunknak, ez egy rendes bajnokság, ugyanazokkal a szabályokkal, ugyanazokkal a bírókkal, mint az OB1-ben, ezért mindenki nyerni akar. A meccsek már élsport-szerűek. Azt kell, hogy mondjam, hogy az ELTE-BEAC egyre jobb.

Tudtad, hogy a BEAC egy sportágban előrébb van minden egyesületnél, így a Fradinál is? Idén az USA-ban képviselik hazánkat a BEAC cheerleaderei a világbajnokságon, emellett tavaly a klub szerkesztésében jelent meg az első magyar nyelvű cheerleader szakkönyv is. Gondolkoztatok már egy Fradi Cheer Szakosztály alapításában?

A Fradinál jelenleg nincs ilyen szakosztály, de néhány labdarúgó mérkőzés szünetében már léptek fel nálunk cheerleaderek…

Mit vársz a következő, sorban a 14. KEK-től?

Azt, hogy minél több egyetemista készüljön fel, vegye komolyan és sportoljon az eseményen – lehetőleg sérülésmentesen és úgy, hogy a ‘szépérzést’ hagyja benne. Ha eddig 1500 sportoló volt, akkor legyen több, ahogyan nézőkből is. A sportolóink, akik pedig részt vesznek a futóversenyen, élvezzék a sportot és azt a szeretetet, amit biztos, hogy meg fognak kapni. Őszintén kívánom, hogy a szervezők a végén olyan mérleget vonjanak, hogy fel se merüljön bennük, hogy nem folytatják, mert akkor lesz jövő.

Szerző: Kungli Dávid

Fotó: Simó Szabolcs (BEAC)