Ahogyan korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla, egy nyilvános sajtóreggelivel megnyílt a jubileumi XV. KEK hete. A beszélgetés díszvendégei voltak Baji Balázs, a KEK nagykövete és a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, Gór-Nagy Miklós, az MVLSZ Sportszakmai Bizottságának elnöke, Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, valamint Simon Gábor, a BEAC igazgatója, a KEK alapítója.

Az esemény moderátora, Baumstark Tibor rövid felvezetőjében megemlítette, ő személyesen 10 éve volt először a KEK-en, és fantasztikusnak tartja, hová fejlődött ez az esemény az azóta eltelt időben.

Ezután Deli Gergely vette át a szót, aki kiemelte, hogy a Ludovika Campuson minden megvan egy ilyen volumenű rendezvényhez, hogy a Kárpát-medence legnagyobb multisport-eseményét megrendezzék. Megjegyezte, a KEK fejlődésével arányosan, lassan a Ludovikát is fejleszteni kell, nehogy kinője az esemény a campust. Említésre került, hogy a KEK üzenetét és az egyetemisták sportolásának támogatását biztosítva folyamatban van annak kidolgozása, hogy a Honvéd sportszázadához hasonlóan a rendvédelmi hallgatók is folytathassák az élsportot a tanulmányaik befejeztével.

Baji Balázs, a KEK nagykövete örömmel fogadta a felkérést, hiszen “a felnőttkor küszöbén álló fiatalok rendszeres testmozgása és a sportolás élményének beépítése a felnőtt életbe rendkívül fontos, ezt az üzenetet testesíti meg a KEK. Azon sportolók esetében, akik a fiatal felnőttkor kezdetén abbahagynák a profi sportot, az egyetemista sportnak óriási szerepe és potenciálja van, hogy a sportágban tartsák az adott sportolókat. A rendezvényen sportolóként részt venni nem csak életre szóló barátságokat és kapcsolatokat jelent, hanem egy igazi fesztiválhangulatot is”. A világbajnoki bronzérmes korábbi gátfutó szerint top atléták jelennek meg a KEK Run-on, így alaposan fel kell készülnie annak, aki jó eredménnyel szeretné zárni a futóversenyt – Baji azt mondta, a sprintereknek hosszú távon futni kiemelkedően nehéz, így még egy kis felkészülésre szüksége van ahhoz, hogy rajthoz álljon a KEK Run-on.

Gór-Nagy Miklós, korábbi világbajnok vízilabdázó kiválóságunk viccesen megjegyezte, hogy ő szombaton szívesen lefutja a KEK Run-t, amennyiben egyszer Baji Balázst láthatja vízilabdázni. Ezután komolyra fordítva a szót, elhangzott, hogy a KEK egy sportünnep, ahol a sportolók találkozhatnak, ezért minden tisztelet megilleti a KEK-et és a szervezőket. A vízilabdára, mint a Kárpát-medenei Egyetemek Kupájának egyik legfrissebb sportágára kitérve elmondta: “a vízilabda kulturális értéke Magyarországnak, és több, mint 100 éve meghatározza a magyarságunkat. Ezek ismeretében büszkén támogatjuk a sportág KEK-en való megjelenését, mert a vízilabda nagy tanításokkal rendelkezik: megtanít, hogy a szabályok adta határokon belül mindent meg lehet és kell is tenni a győzelemért, de ami a vízben történik, az utána ott is marad, és a medencén kívül folytatódhat a jó kapcsolatok ápolása”.

Simon Gábor, a BEAC igazgatója és a KEK alapítója fontosnak tartotta megemlíteni: “a 15 év – 15 sportág nem véletlen egybeesés, hanem az új sportágakkal olyan irányokba nyitunk, amellyel még több egyetemista hallgatót tudunk elérni. Ez a KEK célja, az egyetemisták megszólítása – ugyanakkor a KEK Run futóversennyel szeretnénk kilépni az egyetemi közeg figyelméből, és a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája üzenetét ezáltal eljuttatni a hallgatókon túl mindenki máshoz is. Jelenleg csak a csapatsportágak nevezését tekintve 28 egyetemről 1200 hallgató érkezik a KEK-re, de ehhez természetesen még jönnek az egyéni sportágak nevezői és a futóversenyre érkező sportolók is, így közel 2000 résztvevő számítunk. A nevezések 5 országból érkeztek, de egy nemzethez tartoznak, ez a legfontosabb.”

A KEK-en hagyományosan szerepet kap a társadalmi felelősségvállalás: az elmúlt 10 évben több mint 12 millió forint támogatást, és számos sportfelszerelést juttattak el a szervezők rászoruló diákok számára. Az adományokat idén az adjukossze.hu weboldalon várják, a résztvevő csapatok sportfelszereléseket ajánlanak fel. A KEK megkapta azt az aláírt futball labdát is, amellyel a magyar válogatott és a Ferencvárosi Torna Club csatára, Varga Barnabás négy gólt lőtt idén az FTC–MTK örökrangadón. A labdát a BEAC Facebook-oldalán fogják elárverezni. Az összegyűlt pénzt és sportszereket a karácsfalvai (Ukrajna) Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum diákjainak szánják.

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája hivatalos megnyitója csütörtök este 19 órakor kezdődik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Aulájában, ahová minden sportolót és érdeklődőt szeretettel várunk!