Békéscsaba, 2014. október 16. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kós Károly Kollégiuma őszi konferenciájának megnyitóján Békéscsabán 2014. október 16-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

Ön szerint a KEK budapesti állomása, miben különbözik a többitől, és milyen pluszt tud adni az ideérkező versenyzőknek?

Prof. Dr. Borhy László:A budapesti állomás azért különleges, mert több sportágban (idén már futsal, férfi és női kosárlabda mellett férfi és női röplabda) indulhatnak a Kárpát-medencei egyetemek hallgatói, és külön öröm, hogy lehetőségünk van ezáltal arra is, hogy egyre több női résztvevője is legyen a KEK-nek. Valamint itt valósul meg az, hogy Budapest központi fekvésének köszönhetően minden területről Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Vajdaságból is érkeznek külhoni résztvevők. Ez nagyon nagy öröm az ELTE számára.

A KEK-en idén is lesz lehetőség jótékony célok megvalósítására felajánlást tenni. Mi lehet az oka annak, hogy emberek az ilyen rendezvényeken szívesebben fordítanak karitatív célokra?

B.L.:Idén csatlakozott a KEK ahhoz az aláírásgyűjtéshez, mellyel a kisebbségben élők helyzetét kívánják a Minority Safe Pack kezdeményezésen keresztül javítani az EU-ban. Úgy gondolom, hogy a KEK olyan rendezvény, melynek szellemisége közel áll a kezdeményezéshez, és a sporton keresztül több száz fiatalt tudunk elérni, akiket érint az aláírásgyűjtés.

Ön szerint a KEK jó reklám a minority safepacknek (https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/#/)? Miért?

B.L.:Fontos, hogy gondoljuk azokra, akiknek nehezebb élethelyzetük van mint nekünk. Az ELTE és a BEAC számára is fontos a fogyatékkal élők helyzetének javítása. A KEK egyik jótékonysági gyűjtése a Dr. Török Béla Speciális Szakiskola diákjai számára gyűjt adományokat, valamint az utóbbi években megszokhattuk, hogy Kárpátaljára kerülnek a résztvevők és támogatók által felajánlott sporteszközök, így idén a beregrákosi kisiskolások kapják az adományokat.

Miért tartja fontosnak, hogy az egyetem rektoraként, az esemény védnöki pozíciójának elvállalását? Ön szerint ez ösztönzőleg hathat munkatársaira is, hogy karoljanak fel sportprogramokat?

B.L.:A sport az életem szerves része, folyamatosan tapasztalom annak jótékony hatásait, hiszen aktívan sportolok és az egyetemi éveim is szorosan összekapcsolódtak a sporttal. Szeretnék jó példát mutatni kollégáim számára is, így természetes, hogy elvállalom a fővédnöki felkérést.

Mikor lenne elégedett az eseménnyel (eredményhez kötött-e esetleg)? Mit gondol, hogy fogják pár év múlva emlegetni az eseményt?

B.L.:Jövőre 10 éves a KEK. Ez komoly idő egy rendezvény életében, amit egyetemi hallgatók kezdtek el szervezni. Elégedett azzal lennék, ha a most 120 éves BEAC hagyományos rendezvényeként minden évben meg tudná szervezni ezt a Kárpát-medencei sporttalálkozót, és még sok éven át élő jelmondata lenne a rendezvénynek az “Egyetemi sport határok nélkül”!